Kunst & Cultuurroute Hoogvliet (6) Schilder, filmmaker en schrijver Louis Smits

Voor de filmopnames voor de serie Kunst & Cultuurroute Hoogvliet 2022 zijn wij, presentatrice Viktoria Pompa en videograaf Roel van Deursen, ditmaal op bezoek bij een bijzondere kunstenaar: autodidact Louis Smits.

Louis is geboren op 20 september 1949 en zijn wieg stond in Rotterdam. Tijdens zijn LTS opleiding als reclame schilder, leerde hij alles over olieverf en besloot zelf ook de kwast ter hand te nemen. In 1967 bezocht hij het Grafisch Lyceum Utrecht, in de gelijknamige plaats. Al snel ging hij werken voor de Reproductie Compagnie in Rotterdam, als  maker van Kleurenetsen – Lithograaf en Desktop Publisher.

De liefde voor muziek was al vroeg aanwezig en van 1967-1970 was hij, als slaggitarist, lid van de popgroep ‘Eastern Jam’. Daarnaast bleef hij in de loop van de jaren diverse technieken en disciplines ontwikkelen. In 1970 is zijn interesse ontstaan voor smalfilm en vervolgens in het maken van speelfilms. Met zijn werk won Louis vele mooie prijzen: in 1978 het laureaat van het Benelux filmfestival voor zijn speelfilm ‘Herostratos’.

Het vervaardigen van animatiefilms is zijn grote hobby. In 1987 won hij een gouden medaille voor zijn animatiefilm ‘Pteryphlegia’ en een bronzen medaille op het UNICA, wereld filmfestival. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om zijn werk te tonen op internationale festivals en podia. In 2019 werd hij beloond met het laureaat van de NOVA met de speelfilm ‘Tristesse’ Een aantal films van zijn hand zijn ondergebracht bij het Rotterdams gemeentearchief en het museum voor Beeld en Geluid in Hilversum. Louis ontwierp en maakte diverse decors voor tentoonstellingen en sinds 2010 schrijft Louis ook korte romans en SF verhalen.

Schilderen blijft de rode draad in zijn leven, omdat hij sinds zijn 14e jaar tot op de dag van vandaag met zijn hobby bezig is en daarmee fantastische schilderijen creëert!

In deel 2 van deze film het vervolg van dit verhaal, de schijnwerper zal dan gericht zijn op Anja, zijn eveneens kunstzinnige echtgenote. Tijdens de Kunstroute op 26 november kan Louis Smit helaas niet persoonlijk aanwezig zijn, omdat hij die dag zijn laatste animatiefilm op een belangrijk festival in België moet presenteren. Wel heeft hij een aantal schilderijen in bruikleen beschikbaar gesteld, voor de Kunst & Cultuurroute Hoogvliet 2022.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bewonersinitiatief van de Gemeente Rotterdam en Cultuur Concreet.

Bij vragen of aanmelding graag contact opnemen met Viktoria Pompa via 06-336650939 of [email protected]

beeld: Roel van Deursen