Kunst & Cultuurroute Hoogvliet (10) Poppenmaakster Mariska Tempelaar

Initiatiefneemster Viktoria Pompa kreeg een bericht van Hans van Helder dat er een aantal leuke poppen staan bij Jurgens Barbershop, een kapper om de hoek bij Slaghaam 261, in Hoogvliet. Wellicht zou dat interessant kunnen zijn voor de Kunstroute, waarmee Viktoria al een half jaar bezig is. Na een korte fietstocht en bezoek aan de barbershop kon Viktoria een kaartje bemachtigen van de maker van de poppen en benaderde ze de kunstenares.

De verrassing was groot toen zij op haar telefoon op het scherm zag verschijnen : ” de moeder van…” De telefoon werd opgenomen en inderdaad hoorde Viktoria een bekende stem. Ze mompelde terug dat het waarschijnlijk een vergissing moest zijn, want zij was op zoek naar een kunstenares die poppen maakte. Uiteindelijk blijkt deze kleine anekdote te leiden naar een mooi verhaal, na twee dagen stond al een gedeelte van de poppencollectie in bibliotheek Hoogvliet om tentoongesteld te worden tijdens de Kunstroute 2022 aan de Hoogvlieters.

Mariska Tempelaar is autodidact op het gebied van het maken van poppen. Haar hele leven is zij al dol op sprookjes, magische wezens en fantasy films als: Labyrint en The Dark Crystal. Geïnspireerd door Brian Froud. Het maken van poppen is begonnen in corona tijd, deze hobby bleek een verademing voor Mariska. Inmiddels is het haar grote passie geworden. De handgemaakte wezens zijn gemaakt met polymeerklei en een gedeelte van haar verzameling staat nu in de bibliotheek Hoogvliet.

Ze verwelkomen bezoekers, nieuwsgierig met glazen ogen glurend uit twee vitrinekasten, die Mariska liefdevol ingericht heeft, voor Hoogvlieters. Handgemaakte kleding en accessoires verrassen met diversiteit en details en slepen je mee in de rijke fantasiewereld van Mariska.

U kunt op 26 november Mariska zelf ontmoeten, zelfs op twee locaties. Ze wil daar kinderen schminken, zodat deze nog meer van de kunstroute kunnen genieten. Schminken is mogelijk om 12.00 uur tot 13.00 uur in de bieb en van 16.00 uur tot 17.00 uur bij de Zevensprong.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bewonersinitiatief van de Gemeente Rotterdam en Cultuur Concreet. Vragen en/of aanmelding via 06-336650939 of [email protected]

beeld: Roel van Deursen