Bewoners schrikken van flinke uitdunning in parken en groenstroken

Bewoners van Nissewaard hebben hun verontwaardiging uitgesproken over het massale aantal oranje stippen op bomen. Die zijn te zien in verschillende parken en groenstroken waar nu nog veel bomen staan. Op veel plekken in Nissewaard wil de gemeente het aantal bomen flink uitdunnen. “Dat is nodig om de bomen meer ruimte te geven en het groen onder de bomen te laten groeien,” zegt wethouder Mijnans.

Woensdagmorgen ontvangt de redactie van meerdere bewoners een bericht, nadat bomen gerooid worden aan de Duikerhoek. “Het stuk waar je je hond los kon laten zonder dat ze naar het fietspad kon, is nu gewoon zo open dat je er van voor naar achter doorheen kijkt.” Ook staat er een kraan die bomen volledig optilt en weghaalt. “Het zijn ook zoveel echt grote bomen die ze kappen, ik snap niet dat het om behoud gaat.” Ook de Bomenridders, een organisatie die zich inzet voor het behoud van bomen, ontving al eerder veel berichten van bezorgde bewoners over de voorgenomen kap.

De gemeente heeft een groenbedrijf ingehuurd die de bomen beheert. Binnen het bedrijf zijn experts aanwezig die het groen “vooral duurzamer” willen maken. “Veel bomen zijn tijdens de groei van Spijkenisse geplant om snel groot te worden, maar dat zijn geen bomen die honderd jaar kunnen worden,” vertelde de groenbeheerder eerder. Ook wil de gemeente meer variatie aanbrengen in het aantal soorten bomen. Met de aanplant van nieuwe bomen moet dit gaan gebeuren. De wethouder beaamde dat er voor elke gekapte boom, ook weer nieuwe bomen terugkomen. “Het is het beleid dat voor elke gekapte boom een nieuwe boom teruggeplaatst wordt.”

Beeld boven: Ingestuurd