Natte veiligheidsdag trekt veel nieuwsgierige bezoekers naar centrum Spijkenisse

Ondanks dat de veiligheidsdag in het centrum van Spijkenisse afgelopen zaterdag met veel regen begon, konden de hulpdiensten aan genoeg nieuwsgierige bezoekers toch laten zien wat hun werkzaamheden zijn. Nadat kort na het middaguur de buien wegtrokken, liepen de afgesloten west- en oostkade toch aardig vol. Naast dat er veel hulpdiensten stonden die een demonstratie toonden, werd ook meteen geprobeerd om werkzoekenden over te halen middels een banenmarkt.

Veiligheidsacademie Zadkine, defensie, politie, brandweer, rode kruis/GHOR, burgernet, DJI, DCMR, Scouting Nederland, Buurtpreventie, Handhaving, JOZ, NTH Plus, Dieren4U en nog wel meer diensten lieten graag zien wat hen bezig houdt tijdens hun werkzaamheden. Ook was het mogelijk om twee escape-rooms te doen. Een ervan werd in een oude geldwagen gedaan en liet zien hoe je ondermijning kunt herkennen, de ander was in een speciale escaperoom container en was gericht op cyber security. De brandweer toonde hoe je een vlam in de pan moet blussen. Politiehond Bumper viel een ‘vervelende’ bezoeker aan en demonstreerde hoe een politiehond zijn werk doet.

De brandweer pakte deze keer groot uit. Nadat de burgemeester op een hoogwerker de opening deed, werd ook een auto die ondersteboven in het water lag door de duikploeg onder handen genomen. De brandweer demonstreerde hoe hun inzet van begin tot eind gaat; van de oproep, het te water gaan, het redden van een drenkeling en het uit de auto krijgen van een inzittende. Nadat de inzittende, een dummypop, uit het water getakeld was, werd deze op de kant behandeld voor reanimatie. Later werd ook getoond hoe de brandweer een slachtoffer uit een autowrak bevrijdt.

Bezoekers konden ook sportief aan de gang. Er stond een klimwand van 9 meter hoog en defensie testte de skills van bezoekers. In De Jongens Van, waar de banenmarkt gehouden werd, kon men ook virtueel ervaren hoe het was om met politievlogger Jan Willem een spoedrit mee te rijden, of om op een 60 meter hoge plank bovenaan een gebouw te staan en er virtueel af te springen. De scouting had een touwbrug over het water gespannen.