Hond Max teruggekeerd op Voorstraat – als herinnering aan jodenvervolging

Hond Max is vrijdagmiddag teruggekeerd op de Voorstraat in Spijkenisse, in de vorm van een bronzen beeld. De hond was tot precies 80 jaar geleden de hond van de slagersfamilie Levie. De joodse familie werd op 28 oktober 1942 gedeporteerd. Hond Max bleef achter en liep dagen jankend door de straat, wachtend en op zoek naar zijn baasjes, maar de familie werd vermoord en keerde nooit terug. Het bronzen beeld brengt de herinnering terug, “die nooit vergeten mag worden.”

Het comité ‘Maak Max Mogelijk & Laat Levie Leven’ zorgde voor een levensgroot, door beeldhouwer Tineke Nusink, vervaardigd bronzen beeld voor de deur van de voormalige slagerij op Voorstraat 14a. Daarvoor werden allerlei acties gehouden en donateurs gezocht. Een verrassende groot donatie werd achteraf nog bekend gemaakt: Ondernemers Federatie Spijkenisse doneerde een bedrag van ruim 31.000 euro aan de stichting! Ook enkele andere gulle gevers doneerden grote bedragen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De donatie van Ondernemers Federatie Spijkenisse – Beeld: Danny van der Sluijs

Vrijdag werden op de speciaal georganiseerde middag alle betrokkenen uitgenodigd om bij de onthulling aanwezig te zijn. Joop van der Hor, welke het hele project getrokken en gemaakt heeft, begeleidde de genodigde groep naar de onthulling. De opkomst was groter dan men verwacht had. Rondom het beeld op de voorstraat spraken Henk den Haan, Tineke Nusink, rabbijn Peter Luijendijk en locoburgemeester Wouter Struijk onder begeleiding van Paula Patricio. Patrick van der Biezen bracht als stadsdichter een indrukwekkend gedicht ten gehore. Rond 16.15 uur werd het beeld onthuld door een doek eraf te trekken. Direct er na vond nog een onthulling plaats, van het bord achter het beeld, welke mogelijk gemaakt is door direct erbij betrokken Ralph Kaulingfreks.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Na de onthulling mocht Marleen Versteeg als eerste bloemen bij het beeld neerleggen. Zij is een achterkleindochter van kolenboer Aart Versteeg, die de hond opgevangen heeft. De 10-jarige Kian mocht plaats nemen op de hond om te laten zien dat de hond hufterproof is. Het is de bedoeling dat meer kinderen op de hond gaan zitten en meekrijgen wat het verhaal is van Max. Als er regelmatig kinderen op de hond gaan zitten, of de hond geregeld een aai krijgt van voorbijgangers, zal een bronzen vacht tevoorschijn komen. Het hele verhaal van Max is ook terug te lezen op www.maakmaxmogelijk.nl.

Achterkleindochter Marleen

Bekijk hier de aanloop naar de onthulling, gefilmd door Roel van Deursen: