Zaterdag 10 september Open Monumentendag

Dinsdagmiddag 30 augustus vond de aftrap plaats van de Open Monumentendag op 10 september aanstaande. Bij de aanlegplaats van de fluisterboot de Bernisse in Zuidland kwamen alle eigenaren, vrijwilligers en geïnteresseerden samen, om zo hier samen deze dag in te luiden. Wethouder Jeroen Postma gaf aan dat de Open Monumentendag niet alleen om monumenten als erfgoed gaat maar ook om verhalen. Verhalen over vroegere gebeurtenissen die door bewoners gedeeld worden zijn net zo goed belangrijk erfgoed. 

Er waren ook twee afgevaardigden van het platform cultureel erfgoed van de gemeente Nissewaard aanwezig om het een en ander toe te lichten. De heer van Dijk van het platform noemde o.a. het museum stadhuis in Geervliet, de hond Max en de geschiedenis hierachter als voorbeelden van hoe erfgoed in Nissewaard op de kaart gezet kan worden. Graag doet men dit in samenwerking met enthousiaste bewoners met hart voor erfgoed projecten. Hiervoor is het platform in het leven geroepen; om initiatieven betreffende dit soort zaken te organiseren.

In de gemeente Nissewaard vindt de Open Monumentendag op zaterdag 10 september plaats. Op deze dag zijn er verschillende monumenten, monumentale gebouwen en erfgoed locaties of erfgoed-‘verhalen’ te bekijken. Zo is het deze dag mogelijk om diverse historische plekken te bezichtigen: het witte kerkje van Simonshaven, de dorpskerken van Abbenbroek, Geervliet, Zuidland en Spijkenisse, evenals een aantal molens. Ook is er in het gemaal van Spijkenisse, de Leeuw van Putten, een expositie over de industrie in en om Nissewaard. En de aankondiging van het boek ‘van Elders’ over de bewoners van elders, welke Nissewaard hebben geholpen groot te worden.

De ruïne van Ravesteyn in Heenvliet staat ook op de uitgebreide lijst. En tijdens de opening van de Monumentendag werd Simonshaven goed neergezet. Het kleine dorpje mag er, naar eigen zeggen, zeker zijn en is het bezoeken waard. Een rondvaart met de fluisterboot vanuit Zuidland maakt het rondje compleet. De Open Monumentendagen zijn altijd in het 2e weekend van september. Gemeentelijke- en rijksmonumenten door het hele land worden dan gratis voor het publiek opengesteld. Iedereen kan dan een kijkje achter de schermen nemen.

Voor meer informatie over de Open Monumentendag kunt u kijken op www.openmonumentendag.nl. Hierop kunt u ook het programma vinden voor de regio Nissewaard.