Smokin’ Dutch behaalt 3e plek op WK BBQ in België

In het eerste weekend van september heeft een bbq-team uit Spijkenisse, genaamd Smokin’ Dutch, een mooie prestatie geleverd. Het team wist op het onderdeel ‘beef’ de 3e plek te behalen in het WK BBQ 2022 in Torhout in België. Aan het WK deden 76 teams mee uit landen van over de hele wereld.

Het team Smokin’ Dutch, in 2018 opgericht door een groep buren, heeft de smaak te pakken. Met de komst van twee nieuwe leden, ook nog eens chef-koks van beroep, kwam er ook de nodige extra kennis bij. In tegenstelling tot vroegere tijden, gaat het bbq-en nu toch wel anders. Voorheen lagen er meestal wat stukjes vlees of worst op de met briketten gevulde bbq. Tegenwoordig is er zoveel meer mogelijk; er zijn keramieken bbq ’s met namen als Black Bastard, Big Green Egg en Yakiniku. Hierop kan op heel andere manieren vlees bereid worden. Zo kun je bijvoorbeeld procureur (varkensnek) urenlang laten garen en er dan pulled pork van maken. Of spare ribs op een speciale 3-2-1-wijze bereiden. “Je krijgt zoveel meer voldoening uit het low en slow dan uit het hot en fast,” aldus Jerry de Puijker, teamlid van de Spijkenisser bbq groep.

Na een eerste uitstapje bij het RTL programma Baas Bbq, was er al snel de wens om verder te gaan. Het Wereld Kampioenschap in Torhout werd de volgende stap. Tijdens dit WK draait het om het fabriceren van een culinaire maaltijd; volledig gemaakt op de bbq. Dit in tegenstelling tot de Amerikaanse variant waar het gaat om het perfect bereiden van één stuk vlees. Tijdens het Wereld Kampioenschap dient het gehele gerecht van een op hout of kolen gestookte bbq af te komen. De heren van Smokin’ Dutch bedachten een degelijk Hollands recept, met als klapper een stuk langzaam gegaard en gerookt buikspek. Hiernaast moesten ze met verschillende ingrediënten werken, waaronder het bereiden van een ribeye. En juist met het bereiden van dit moeilijke stuk ‘beef’ wisten ze een mooie beker en een derde plaats binnen te slepen.

Niet alleen heeft het enthousiaste team uit Spijkenisse een mooi staaltje bbq kunst laten zien; de Smokin’ Dutch staat inmiddels als 19e genoteerd op de bbq-wereldranglijst. Dit smaakt naar meer, de heren van de gedreven bbq-club geven aan zich te oriënteren op volgende wedstrijden. Voor wie meer wil weten over Daan, Michel, Bas, Robin, Karel en Jerry, oftewel de Smokin’ Dutch, kijk dan eens op https://instagram.com/smokin_dutch?igshid=YmMyMTA2M2Y= of https://www.facebook.com/SmokinDutch