Oplevering bijenstal bij volkstuinvereniging Groenewoud

Zondag 11 september werd door wethouder Martijn Hamerslag de bijenstal officieel opgeleverd op de volkstuinvereniging Groenewoud in Spijkenisse. Het volkstuinencomplex vierde tevens haar 20-jarig jubileum. Geïnteresseerde konden op deze open dag een kijkje nemen bij de vereniging vol met tuintjes. Het prachtige weer zorgde voor flink wat bezoekers.

Voorzitter Henk van Wijk geeft aan dat alle tuinen in gebruik zijn en er een wachtlijst is waar mensen op geplaatst kunnen worden. Het leuke is dat er evenzoveel verschillende tuinen als leden zijn. Zo zijn er leden in alle leeftijdscategorieën, het oudste lid is zelfs de 90 al gepasseerd. Tuinen met kroppen sla, tomaten en worteltjes, maar ook tuinen met exotische groente als poeh, Antilliaanse komkommers en pompoenen. ‘Er heerst een gemoedelijke sfeer, onderling worden zaden uitgewisseld en helpt men elkaar’, vertelt voorzitter Henk trots. De vereniging heeft een clubhuis en zelfs een eigen toilet op het terrein. Er is een centrale waterpomp waarmee water uit de sloot naar alle tuinen geleid wordt; door middel van een koppeling in elke tuin kan zo iedereen zijn of haar tuin bewateren.

Centraal worden zaden, mest of potgrond ingekocht welke weer, voor een schappelijke prijs, door leden kan worden gekocht. De vereniging is ook op sociaal maatschappelijk terrein actief. Zo wordt er bijvoorbeeld geld, wat uit kleine activiteiten en verkopen is verkregen, gedoneerd aan goede doelen. ‘Alle beetjes helpen nietwaar’, voegt de voorzitter toe.

De bijenstal is een mooie toevoeging aan de volkstuinvereniging. De bijen uit de bijenstal zorgen voor bestuiving en houden de natuur in stand. Het bijenvolk bezoekt de bloemen in de tuinen en, ‘Zo brengen ze weer wat terug in de stal’, aldus imker Marian. Om hierbij gelijk de daad bij het woord te voegen, overhandigde zij wethouder Hamerslag een potje honing uit eigen tuin. Om de bijenstal officieel te openen mocht de wethouder de laatste plank vast boren aan de stal. Hij feliciteerde de vereniging met hun mooie aanwinst en overhandigde een waarde-cheque ter waarde van €275,- aan de voorzitter van de vereniging. ‘Koop er mooie zaden voor, was de opdracht die de wethouder mee gaf.

De volkstuinvereniging Groenewoud telt 58 tuinen. Iedere tuin is voorzien van een kas en opbergschuur. Er zijn op het complex machines en gereedschap aanwezig om gezamenlijk te gebruiken, tegen een kleine vergoeding. Het gebruik van gif of chemische bestrijdingsmiddelen is verboden, de vereniging streeft ernaar om op natuurlijke wijze te tuinieren.