Imker zoekt vele handen om een bij-vriendelijke volkstuin aan te leggen

Volkstuin Vereniging Ons Belang in Hoogvliet krijgt als het de goedkeuring krijgt van de algemene ledenvergadering er een paar honderdduizend leden bij.  Imkerij Chato HVT wil graag een aantal bijenvolken vestigen op het volkstuinencomplex.

Tom en Charlie Dullaart zijn zoals op hun website vermeld staat een beginnende Imkerij. Het is de bedoeling om een tuin te creëren waar bijen in een bij-vriendelijke omgeving kunnen vliegen. Op een gecontroleerde manier zullen de bijen de bloemen, vruchten en planten beter bevruchten, waardoor er meer rendement uit de tuin en oogst is te halen.  

Bijen hebben het niet makkelijk in Nederland de grootste bedreiging voor de wilde bij is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Een direct gevolg van grootschalige landbouw, verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van het openbaar groen. Bijen hebben bloemen nodig en die vinden ze bijvoorbeeld te weinig op gazons. 

Bestuiving is nodig voor meer dan 75% van de voedselgewassen, vooral groente en fruit. Insecten zijn nodig om het stuifmeel van de ene bloem naar de andere te brengen.

De tuin moet op dit moment nog helemaal leeg gemaakt worden om deze vervolgens gezamenlijk weer op te bouwen. Er komt ook een ‘’showtuin’’ zodat er voorlichting gegeven kan worden hoe mensen hun tuin ook kunnen aanpassen. Op het terrein staat ook een kas, waar de bloemen gekweekt zullen worden en als deze groot genoeg zijn een plek in de tuin krijgen.

Een bijenvolk bestaat uit zo’n 30 tot 50-duizend bijen, op het complex komen 3 tot maximaal 5 bijenkasten te staan. Zo’n 1000 tot 1500 bijen vliegen uit, de rest blijft bij het volk om deze te onderhouden.

Charlie verzorgt straks de presentaties en workshops die ze gaan geven over de bijen. Omdat vele handen licht werk maken, zijn ze opzoek naar die extra handen die willen helpen. Dat kan natuurlijk eenmalig zijn maar ook meerdere dagen of zelfs tot de tuin klaar is.

Aanmelden kan via de facebookpagina van de Imkerij: https://www.facebook.com/Imkerij-Chato-HVT-108930441853940

Tom Dullaart