GO Sharing zet deelscooters in Spijkenisse in “winterslaap” en stopt tijdelijk

De deelscooterverhuurder GO Sharing stopt tijdelijk met haar diensten in Spijkenisse. Naar eigen zeggen doen ze dat omdat ze te weinig ritten van de lichtgroene deelscooters zien in de herfst- en wintermaanden. “Door een lager gebruik neemt ook de stilstandtijd toe. Dit leidt tot een verhoogde kans op overlast en vandalisme,” zegt GO Sharing. Het gebeurt regelmatig dat scooters die lang stilstaan door vandalen gesloopt worden. Ook is het gebruik van de scooters te laag om een sluitende business case te krijgen, zegt GO Sharing.

“Rond de 8.000 inwoners van de gemeente Nissewaard hebben de app gedownload en zijn volledig geregistreerd. Slechts 1.000 gebruikers maken 1 of meerdere ritten per maand,” zegt GO Sharing. De dienst is deze maand 2 jaar actief. Toch worden de scooters niet alleen binnen Spijkenisse gebruikt en lijken huurders de scooters als vervanging voor het openbaar vervoer te zien. “We zien bijvoorbeeld ook dat er ritten gemaakt worden van en naar Rotterdam, Barendrecht, Schiedam en Vlaardingen.” Vooral Barendrecht is vanuit Spijkenisse moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

De scooters zullen in de loop van september weggehaald worden uit Spijkenisse. Of de scooters werkelijk terugkeren in het voorjaar is nog niet bekend. De andere verhuurder Felyx die maar beperkt een dienst biedt in Spijkenisse, blijft wel doorgaan. Waar je met de scooters van GO Sharing vrijwel alle wijken van Spijkenisse kunt bereiken, kun je met de scooters van Felyx alleen bij metrostation Heemraadlaan en in de wijk Schiekamp parkeren. “Mogelijk dat we nog wel met de gemeente in gesprek gaan over het uitbreiden van het aanbod,” zegt een woordvoerder van Felyx. De gemeente zegt nog geen signalen te hebben gehad dat Felyx een gesprek wil hierover.