Stedin verscherpt beveiligingen na brand verdeelstation Spijkenisse

Netbeheerder Stedin verscherpt de automatische beveiligingssystemen van haar 150 grote verdeelstations. Bij een brand afgelopen januari in een verdeelstation in Spijkenisse raakte een schakelinstallatie onherstelbaar beschadigd en zat een groot deel van de stad uren zonder stroom. De brand ontstond onder de schakelinstallatie, dat gebeurt zelden. Omdat op die plek nog geen beveiliging was die automatisch de elektriciteit afschakelt als er iets misgaat, kon de brand veel schade aanrichten.

In verdeelstations schakelen verschillende automatische beveiligingen de elektriciteit af bij kortsluiting of overbelasting. Dit is vergelijkbaar met een aardlekschakelaar in de meterkast. Deze beveiligingen zorgen ervoor dat bij een probleem grotere schade wordt voorkomen. De brand in Spijkenisse ontstond bij het aansluitpunt van een kabel onder de schakelinstallatie. Dit komt zelden voor. De afgelopen vijf jaar is er één keer eerder brand op een vergelijkbare plek in één van Stedins 150 verdeelstation geweest. Toen bleef de schade gelukkig beperkt.

Bericht gaat verder onder de afbeelding.

De verbrande schakelinstallatie in het station Heemraadlaan in Spijkenisse op 6 januari 2022 – Beeld: Stedin

,,De brand in Spijkenisse lijkt op een ongelukkige samenloop van omstandigheden’’, zegt Dennis Willemsen, directeur Complexe Projecten bij Stedin. ,,We beseffen dat dit een enorme impact had op de bewoners en ondernemers van Spijkenisse. Hiervan leren we en willen herhaling voorkomen. Daarom passen we onze beveiligingen in alle verdeelstations aan.’’

16.793 huizen en bedrijven zonder stroom
De brand in het verdeelstation aan de Heemraadlaan in Spijkenisse ontstond op 6 januari, iets voor 9.00 uur. Om de brandweer veilig te laten blussen werd de stroom van de brandende schakelinstallatie gehaald. Op dat moment zaten 16.793 huizen en bedrijven in Spijkenisse zonder stroom. Na het blussen bleek de installatie onbruikbaar en startten we een grootscheepse hersteloperatie. In fases is de stroomvoorziening hersteld. De laatste klanten hadden rond 22.30 uur weer stroom.

Willemsen: ,,Het vroor niet, maar 6 januari was een kille dag in de kerstvakantie. Met man en macht hebben we gezorgd dat de inwoners weer stroom kregen. Ondanks die inzet duurde het toch uren voor de stroomvoorziening was hersteld. We konden rekenen op veel ondersteuning van de gemeente, veiligheidsregio maar ook omwonenden. Die kwamen bijvoorbeeld koffie uitdelen aan onze collega’s die aan het werk waren. Ondanks het ongemak was de sfeer goed. Ik maak een groot compliment aan alle inwoners van Spijkenisse hoe ze die koude dag samen zijn doorgekomen.’’

Noodcontainers en aggregaten
Het verdeelstation in Spijkenisse heeft twee schakelinstallaties van 10.000 Volt. Ze vormen het hart van het station en verdelen de elektriciteit over de stad. Toen één van de twee installaties door brand onbruikbaar was kon de andere installatie door omschakelingen een deel van de elektriciteitsvoorziening op zich nemen, maar niet alles. Stedin installeerde daarom twee gele noodcontainers met een tijdelijke schakelinstallatie naast het verdeelstation. In de tussentijd werden de andere delen van Spijkenisse met acht noodaggregaten weer van stroom voorzien.

Beeld: Spieke Media

Inmiddels is in het verdeelstation een nieuwe schakelinstallatie geplaatst. Die sluit Stedin de komende maanden aan en neemt Stedin in november in bedrijf, inclusief de nieuwe beveiliging. De gele noodcontainers worden daarna weggehaald. De totale schade van de brand, met herstelwerk, compensatie van klanten en de nieuwe installatie bedraagt zo’n 3 miljoen euro.

Bericht: Stedin, beeld boven: Spieke Media