Politie waarschuwt voor de gevolgen van TikTok challenge met ‘gel blasters’

De politie waarschuwt voor de gevolgen van een nieuwe trend op social media die enorme ingrijpende effecten op het leven van jongeren kan hebben. Er zijn de laatste tijd in het land meerdere meldingen geweest over gel blasters. “Zo ook in Spijkenisse,” zegt het basisteam van de politie Nissewaard. “Deze meldingen komen bij ons binnen als vuurwapenmeldingen, omdat ze niet van echt te onderscheiden zijn en wij treden daar dan ook met die gedachte tegenop.

De politie ziet de afgelopen weken meer meldingen binnenkomen van mensen die worden beschoten met ‘gel blasters’. Dit zijn wapens die soms niet te onderscheiden zijn van echte vuurwapens. In het wapen zitten zogenaamde ‘waterballetjes’ die met kracht worden afgeschoten. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Behalve dat het een brandend en pijnlijke plek geeft, kunnen ook kwetsbare lichaamsdelen als ogen geraakt worden. Het gebruik van dit wapen levert ook andere gevaren op. Als agenten een ‘gel blaster’ niet kunnen onderscheiden van een echt vuurwapen, bestaat de kans dat zij hun vuurwapen moeten gebruiken. Dit is niet wenselijk en moeten we voorkomen. In Rotterdam trokken bij een vergelijkbaar incident agenten hun wapen en vuurden een waarschuwingsschot af. Het is wachten tot er een keer een dodelijk schot valt en dan is de wereld te klein.

Zorgelijke TikTok challenge
De gebruikers van de ‘gelblaster’ maken filmpjes tijden het schieten op mensen. Deze beelden plaatsen zij vervolgens op TikTok. Dit is niet stoer, maar verboden. De politie zegt hierover: “Het gebruik van deze wapens is verboden in Nederland. Jongeren die een dergelijk wapen in hun bezit hebben worden aangehouden en het wapen wordt in beslag genomen. Als ze het wapen hebben gebruikt kunnen ze ook nog worden aangehouden voor openbare geweldpleging. Jongeren lopen het risico al op jonge leeftijd een strafblad te krijgen. We doen een beroep op ouders of verzorgers om jongeren extra te wijzen op het gevaar van deze gel blasters.”

Beeld: Politie basisteam Feijenoord | Bericht: Politie / Spieke