COLUMN: Hoera het schop en vuilbekseizoen is begonnen

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Afgelopen weekend is het nieuwe voetbalseizoen weer van start gegaan nadat eerst de strijd om de Johan Cruijff schaal in het voordeel van de boeren werd beslecht. Fijn toch voor de boeren dat zij hun eerste overwinning binnen hebben zonder ervoor met honderden trekkers naar het Binnenhof hebben hoeven te tuffen. Daar is trouwens niets meer te protesteren want team Rutte is verhuisd naar een ander optrekje totdat de miljoenen kostende verbouwing van hét democratisch centrum van Nederland is afgerond. Is ’boeren’ nou een scheldwoord richting de aanhangers van PSV of een Geuzennaam? Het klinkt in ieder geval stukken beter dan ‘Joden’(Ajax) of ‘Kakkerlakken’(Feyenoord).

Nou heb ik niet meer gezien van de voetbalwedstrijden in de eredivisie dan wat ons via de samenvattingen is voorgeschoteld, maar ik moet zeggen dat het een goed begin was van de landelijke voetbalcompetitie welke mij lichtelijk hoopvol doet stemmen. Toch zag je bij de weinige shots van de camera op het publiek weer tot monsterachtig verwrongen gezichten die mij eerder deden denken aan het trouwe publiek bij een wedstrijd tussen FC Frankenstein versus de Badr Hari Boys, dan aan een voetbalwedstrijd op het hoogste nationale niveau. Maar verder bleef het zondag bij af en toe een stevige tackle op het veld of een stiekeme elleboogstoot. Maar ik ben bang dat het daar, zowel buiten als binnen het veld, niet bij blijft. De belangen (lees geld) zijn zo groot dat het lijkt alsof de tijden van de slaven en gladiatoren in het Colosseum van het oude Rome zich herhalen. Trainers zijn daar misschien nog wel de grootste aanstokers van want ik weet niet of het u is opgevallen, maar de steraankopen en topspelers bleven veelal op de bank of werden zelfs tot de tribune veroordeeld. Daar liepen ze als gekooide tijgers en leeuwen bloeddorstig heen en weer. En terecht, want laten we eerlijk zijn; voetballers willen maar één ding en dat is…… nee niet voetballen, maar geld, heel veel geld verdienen! En zo zagen we een tot op het bot getergde Cristiano Ronaldo die door Erik den Tukker (is Tukker een scheldwoord? ) bij aanvang buiten het veld werd gehouden omdat hij misschien nog niet fit genoeg was bevonden. Zijn Manchester United werd met 2-1 verslagen door Brighton. Ronaldo werd nog wel wat speeltijd gegund vanwege het gescandeer op de tribune van de supporters die hun held wilden zien spelen omdat ze zowat allemaal met een peperduur shirtje met diens naam erop op de tribune zaten en niet naar het stadion waren gekomen om Erik ten Hag zenuwachtig langs de lijn Twenteriaanse aanwijzingen te horen geven. Ten Hag was boos op de man die 4 Gouden Schoenen heeft gewonnen dankzij honderden gouden doelpunten. Ro zou zich in de kleedkamer en spelerstunnel hebben misdragen. Zal wellicht zijn shirtje hebben uitgetrokken of een gezicht als een chimpansee hebben getrokken bij het zien van de op een kokosnoot gelijkend kale bol van de Tukker. Maar zolang niet bekend wordt gemaakt wat zich nou echt tussen die twee heeft afgespeeld, heeft Erik als trainer eenvoudigweg de grootste. Trainers doen dit wel vaker. Om hun beste speler nog beter te willen maken en hen tot nog meer doelpunten te doen bewegen, zetten ze hen op sterk water in de hoop dat, als ze in het veld worden gebracht, ze de wedstrijd naar zich toe weten te trekken. Nou dat lukte dus niet bij Ronaldo. Die had er wel flink de pest in, maar wist zijn gram met een weergaloos doelpunt helaas niet te bekronen en zo verloor de succesvolle oud-trainer van Ajakkes zijn eerste competitieduel. Het zal niet lang duren of Ten Hag en al die andere langs de lijn heen en weer wandelende zenuwlijers worden bij verlies weer gewoon de tering gescholden. Want de enigen die verstand van voetbal hebben……… zijn wij, de supporters!

Tekst: Joop van der Hor, Beeld: Pixabay