Geervliets journalist wint Campusdoc International Film Festival

De 20-jarige journalist en documentairemaker Jitse de Graaf uit Geervliet heeft tijdens de tiende editie van het Campusdoc International Film Festival in Utrecht de prijs ‘Best Documentary’ gewonnen. Samen met vriend en studiegenoot Martijn Kramer maakte hij de documentaire Bloody Tradition – Agree to Disagree over de controversiële griendenslachting in de Faeröer eilanden.

In het weekend van 18 en 19 juni vond in Utrecht het festival plaats waar meer dan dertig talentvolle duo’s hun documentaire vertoonden. Het zijn allemaal studenten die een half jaar lang de minor CampusDoc hebben gevolgd aan de Hogeschool Utrecht. Vanwege corona liepen sommige lichtingen het eindfestival mis, maar die mochten dit jaar bij de huidige lichting aanschuiven, waar Jitse en Martijn onderdeel van zijn. “Het is onwerkelijk om uiteindelijk met de hoofdprijs in je handen te staan, terwijl je weet dat er dertig andere documentaires zijn”, zegt Jitse. “We hebben een onvergetelijke reis gemaakt en een mooi verhaal weten vast te leggen. Om daar dan ook nog een prijs voor te krijgen, is prachtig. Het voelt als een voorlopige kroon op onze samenwerking, want dat we nog meer projecten samen gaan draaien, is wel een zekerheidje.”

Voor de documentaire zijn de twee jonge makers afgereisd naar de Faeröer eilanden om de discussie vast te leggen die zich afspeelt op het eiland na de enorme slachting van september 2021. Destijds lagen er 1500 dolfijnen dood op het strand. Iets wat normaal gesproken geen onderdeel van de traditie is, aangezien het altijd draait om grienden. “We vonden het belangrijk om geen oordeel te trekken in de documentaire. We laten beide kanten hun verhaal vertellen, waardoor de kijkers zelf hun mening kunnen vormen. Het was mooi om te merken dat er na de vertoning een gesprek ontstond tussen de kijkers”, aldus Martijn.

Hoe nu verder?
Het binnenhalen van de prijs is niet het einde van hun reis. “Na de eerste vertoning kwamen er al twee organisatoren van de Cork International Film Festival naar ons toe en zij vertelden ons dat ze Bloody Tradition graag willen draaien tijdens hun festival in Ierland. Hier zijn wij uiteraard mee akkoord gegaan en we hopen op nog meer uitnodigingen voor filmfestivals. Mocht er een tv-zender aankloppen, gaan we uiteraard ook graag in gesprek.”

Het is dus nog even afwachten waar de documentaire straks nog meer te bekijken is, maar dat er nog vertoningen komen, staat vast.

Links: Jitse de Graaf, rechts: Martijn Kramer

Bericht/Beeld: Jitse de Graaf