COLUMN: Don Hottentot vecht tegen komst van windmolens en zichzelf

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Bijna iedereen kent wel de Spaanse edelman Don Quichot de La Mancha. De op een ezel gezeten ridder die met een lange lans tegen windmolens vocht en door het volk werd uitgelachen en door de machthebbers heimelijk werd verfoeid. Het boek ‘Don Quichot’ is een door de schrijver Cervantes in twee delen geschreven roman. Het eerste werd gepubliceerd in 1605, het tweede in 1615. In Nissewaard werkt men nu aan deel drie met Chris Hottentot in de hoofdrol als de nieuwe Don Quichot, of moderner gezegd, Don Hottentot. De kersverse nieuwe wethouder van Nissewaard Lokaal is niet te benijden en zal op zeker de strijd tegen de komst van de windmolens langs het Hartelkanaal tussen Spijkenisse en Geervliet gaan verliezen. Hij vecht niet alleen tegen de windmolens, maar ook tegen zijn eigen dossier en achterban. Waar Hottentot eerst mordicus tegen was en in zijn hart vermoedelijk nog steeds is, en kon hij als oppositioneel raadslid nog van alles roepen om ‘tegen’ te zijn, nu zal hij als lid van het college een andere toon moeten aanslaan en zo mogelijk ook concessies moeten doen.

Bewoners van de dichtbij het Hartelkanaal gelegen woningen in de wijk Spijkenisse-Noord vrezen voor de komst van immens hoge windmolenturbines die voor verschillende soorten van overlast kunnen gaan zorgen in de vorm van niet alleen slagschaduw en geluidsoverlast, maar ook van horizonvervuiling. Van dat laatste gaan vooral de bewoners van de luxe appartementen De Vier Werelden en de Rokade langs de Kop van de Hongerlandsedijk last krijgen. Ook ik maak mij zorgen, grote zorgen zelfs. Want met de komst van een windmolen van anderhalf keer hoger dan de Euromast raak ik mijn vrije zicht kwijt op de wonderschone industrie met haar prachtige rustieke en roestige kraakinstallaties en karakteristieke betonnen schoorstenen. Mijn woongenot zal dus ernstig aangetast worden, om van de waarde van mijn glazen torentje nog maar te zwijgen. Maar elk nadeel heeft z’n voordeel, want als het Chris niet lukt om twee van de vijf ‘geplande’ windmolens niet gebouwd te krijgen, dan zakt mijn WOZ-waarde en dat is in deze dure tijden toch maar mooi meegenomen. Ik denk namelijk dat er achter de windschermen gewoon ‘handjeklap’ plaatsvindt tussen Rijk, Provincie, gemeente en de ontwikkelaar HVC. Die windmolens gaan er, in opdracht van het Rijk, gewoon komen, alleen niet alle vijf maar vier of drie en dan blijven er alleen maar winnaars over want iedereen heeft een stukje van de koek mogen afknabbelen. Ja, zo gaat het tegenwoordig.

Complotdenkers noemen dit waarschijnlijk schijninspraak. En hoewel ik mijzelf niet tot die categorie reken, heb ik eenzelfde onderbuikgevoel nu namelijk ook de lokale VVD zich in de discussie heeft gemoeid. In een recent artikel in weekkrant Groot Nissewaard (of is het een ingezonden brief zonder afzender?) veegt VVD-commissielid David Speters de vloer aan met de nieuwe wethouder van Nissewaard Lokaal die nu op de stoel zit van voorganger Igor Bal (VVD). De spetters vliegen ervan af en Speters gaat er met een gestrekt been vol tegenaan. Het gaat hier te ver om uit die publicatie uitgebreid te citeren, maar duidelijk is wel dat de lokale VVD zich de rol van oppositiepartij nu al goed afgaat. Met de zinsnede ‘eerlijk duurt het langst’ en ‘neem bewoners serieus’ is de toon gezet. Begrijpelijk natuurlijk, van een oppositiepartij wordt anno 2022 niet anders verwacht. Maar dit dossier dateert van veel langer geleden toen de VVD zelf nog op de knoppen drukte. Ik wens wethouder Chris Hottentot oprecht veel wijsheid zoals ik zijn voorganger Igor Bal onlangs ook heb bedankt voor zijn inzet voor Nissewaard. Wethouder van een uit haar schoenen en jasje gegroeide gemeente zijn, ga er maar eens aanstaan!