Twee nieuwe gebouwen en stationsplein bij metrostation Spijkenisse Centrum om gebied op te knappen

Donderdagavond werd op het gemeentehuis in de gecombineerde commissie een eerste plan gepresenteerd voor de ontwikkeling van een gebied bij metrostation Spijkenisse Centrum. Dat werd gedaan door architectenbureau De Zwarte Hond en projectontwikkeling Synchroon. De entree richting het centrumpark wordt aantrekkelijker gemaakt en opgeknapt. Dat wordt mede gedaan door twee gebouwen te bouwen aan de kant van het centrumpark en een stationsplein te creëren met horeca.

Het gebied wordt opgeknapt rondom het station. Dat gebeurt enerzijds bij het station zelf, maar een deel ook in de richting van het centrumpark. Twee nieuwe gebouwen worden in de schetsen gebouwd en moeten het gebied aantrekkelijk maken. Een van de gebouwen wordt hoog, ongeveer 45 meter, het andere gebouw zou zes verdiepingen hoog moeten worden. Het idee is om ook een stationsplein te vormen tussen de gebouwen waar mensen kunnen verblijven. De woningen moeten starterswoningen worden in de huur- en koopmarkt.

Een van de gebouwen moet een fietsenstalling krijgen voor reizigers van het openbaar vervoer. Het is de bedoeling om in het lage gebouw een grote publieke fietsenstalling te maken van bijna 900 vierkante meter. Ook wordt het mogelijk om in hetzelfde gebouw horeca en winkels te openen in de plint. Het moet daardoor gezelliger worden om te verblijven rondom het station en daar afspraken te kunnen plannen.

Met de bewoners van de huidige woningen naast het station is al gesproken over de plannen. Volgens het architectenbureau waren de reacties over het algemeen positief en vinden ook de bewoners dat er wat moet gebeuren. De plannen zijn nog niet definitief en worden waar nodig nog aangepast. De ontwerpen kunnen daardoor nog aangepast worden. Het is de bedoeling dat de gebouwen rondom 2025 gebouwd gaan worden.

Afbeeldingen zijn schetsen uit de presentatie die de commissie te zien kreeg