The Making of Max – Deel 6: Hondengedragstherapeut Debby van den Ban over de hond Max

BOTLEK TV | Wie weet exact hoe Max er zo’n 80 jaar geleden uitgezien moet hebben? Ooggetuigen zijn er niet meer. Slechts twee, niet al te scherpe foto’s, is alles wat rest aan de herinnering van de trouwe herdershond die op 28 oktober 1942 achterbleef nadat zijn baasjes, 5 gezinsleden van de Joodse familie Levie uit Spijkenisse, door de bezetter werd afgevoerd en vermoord.

Beeldhouwer Tineke Nusink is in het live atelier More & Murray’s aan de Spuistraat in Spijkenisse actief met de vervaardiging van een levensgroot bronzen model van Max. Dat doet zij aan de hand van verschillende modellen. Na Lex en Jansen volgt binnenkort een derde reu die voor Tineke poseert om zo uiteindelijk te komen tot een zo getrouw mogelijke Max van destijds.

In deel 6 van de documentaire ‘The Making of Max’ praat Joop van der Hor met hondengedragstherapeute Debby van den Ban. Debby heeft een eigen hondengedragcentrum naast pret- en ontdekpark Historyland in Hellevoetsluis en onderhoud nauwe banden met de stichting Kynologisch Nederland. Debby geeft in deze film van Roel van Deursen tips aan beeldhouwer Tineke en vertelt over de herdershonden van toen, welke aanzienlijk verschillen tussen de vaak doorgefokte modellen van nu. Lees meer over Max en de familie Levie op onze website www.maakmaxmogelijk.nl.