COLUMN: Ophef over de hef

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Rotterdam was afgelopen week weer eens wereldnieuws. En dat allemaal dankzij een verkeerd uitgepakt verkiezingsstuntje van Groen Links die goede sier probeerde te maken ten koste van mijn brug. Ja, ik heb een eigen brug. En dan bedoel ik niet een soort van metalen beugel in mijn mond en ook niet de Spijkenisserbrug die ik vanuit mijn woning immer stijf omhoog in een bijna eeuwige erectie zie staat met lange files op de Groene Kruisweg tot gevolg. Ik heb het over de Hef, onderdeel van de Koningshavenbrug. De Hef en ik, we hebben samen een lange geschiedenis, inmiddels al 68 jaar. Het eerste wat ik op 6 januari 1954 na het verlaten van mijn moedertunnel zag, waren de twee prachtige 65 meter hoge groene torens en de val, samen de Hef vormend. Trots hield mijn vader mij na mijn geboorte – aan de Prins Hendrikkade 103 – hoog boven zijn hoofd en toonde zijn wereldwonder aan dat andere wereldwonder. Vanaf het allereerste moment dat ik met mijn ogen kon knipperen was ik verliefd op de Hef. Waar de Hef mannelijk is, is de Maastunnel vrouwelijk. En zo kon het gebeuren dat ik, ondanks mijn eeuwige liefde voor hem, toch met haar wilde trouwen. In een documentaire van het ‘Andere Tijden’ bekende ik kleur en liet aan alle kijkers, inclusief mijn eigen vrouw, weten dat de voet-fiets Maastunnel ‘mijn meisje’ was en nog steeds is. Maar van de Hef moeten ze afblijven! Wie nu denkt dat ik tegen het tijdelijk weghalen van de val ben zodat Amazon miljardair Jeff Bezos met zijn miljoenenjacht tussen de twee torens kan wegvaren, heeft het mis. Ik ben er juist een groot voorstander van, mits de val weer netjes teruggeplaatst wordt en dat gaat zeker gebeuren, dat leidt geen twijfel.

Maar nu weer terug naar de politieke verkiezingsretoriek van Groen Links in de gemeenteraad van Rotterdam wat ik hier graag wil afdoen als populistisch geleuter. Laat je nou eerst eens goed informeren in plaats van stemmingmakerij met het gevolg dat mensen straks rotte eieren naar het jacht gaan gooien, want die ideeën zijn door het politieke gestuntel inmiddels geboren. Met twee Groen Links wethouders in het college zou je toch 2x nadenken om hier een halszaak van te maken en raadslid Stephan Leewis vragen aan het college laat stellen? Zeker als er straks met drie zeilen wordt gevaren in plaats met vervuilende stookolie. Dat moet toch juist in het straatje van Groen Links passen die zelf wel voorstander is van de plaatsing van een 250 meter hoge windmolen in het toch al totaal verziekte landschap van de Beneluxtunnel driehoek Pernis-Hoogvliet-Albrandswaard en op de landtong bij Rozenburg.

Hoezo stemmingmakerij? Nou ze gaan toch mijn lieve oude Hef slopen? Ach kom beste Stephan Leewis, laat je informeren. Er wordt helemaal niets gesloopt. De Matador 3 van Bonn en Mees komt weer een Hollands Glorie-achtig klusje klaren en onze mooie stad gaat viraal de wereld over. En dit keer kost het de stad geen miljoenen zoals bij het Eurovisie Songfestival maar helemaal niets, noppie, nada! En de kosten van het weghalen van de val worden gewoon betaalt. De Hef en Rotterdam worden er alleen maar beroemder door want de beelden gaan straks de hele wereld over.

Ik houd van die brug, ben al 3x in het topje geweest en heus, geen stukje verf springt er straks af. Dus Arno Bonte en Judith Bokhove, stop met die zweverigheid, neem het zweefvliegtuig en vlieg naar Jeff Bezos. Als je het slim aanpakt dan is er voor Groen Links en Rotterdam een slaatje uit te slaan, maar liever geen Russisch slaatje met ei. Laat onze brug en de stad shinen, Maak je druk om de Amazone ipv Amazon! Lig niet dwars, dat hebben anderen al voor jullie gedaan.