Spijkenisse heeft weer stroom, tiental aggregaten aangesloten op het net

Stedin meldt donderdagavond zo’n 12 uur na de uitval van het elektriciteitsnet dat alle huishoudens weer stroom hebben in Spijkenisse. De stroom komt grotendeels door omschakelingen in het net, en ook voor een deel van noodstroom voorzieningen. Dat laatste gebeurt nu met name in het centrum van Spijkenisse.

Stedin vraagt bewoners die nu nog geen stroom hebben contact op te nemen 
met het storingsnummer: 0800-9009.

Donderdagmorgen rond 9 uur ging het mis toen in een van de schakelruimtes een kabel doorbrand van het verdeelstation aan de Aldeberanstraat in Spijkenisse. Vanwege veiligheid moet eerst gewacht worden tot zowel Stedin als de brandweer hun werk kunnen doen. Omdat eerst de stroom van het verdeelstation af moet en de reststroom weg moet zijn, duurt het enige tijd. Rond 10.30 uur kan de brandweer naar binnen en beginnen met blussen, rond 11.45 uur wordt het sein brand meester gegeven.

Binnen de muren van het gebouw bevinden zich onder andere 4 transformatoren, die 25.000 volt omzetten naar 10.000 volt, om de omgevormde stroom te verdelen over het net binnen Spijkenisse. Ook zijn er twee schakelruimtes, waar tientallen schakelkasten op een rij staan. In een van de schakelkasten is donderdagmorgen een 10.000 volt kabel doorgebrand en heeft schade aangericht aan de schakelruimte. Die installatie in die ruimte is daardoor niet meer bruikbaar. In alle andere ruimtes zijn de installaties nog wel intact.

Stedin is bezig om buiten het gebouw vier containers te plaatsen. Er staan er twee aan de voorkant, en twee aan de achterkant. Die containers gaan het verdeelstation tijdelijk overnemen zodat Stedin de kapotte schakelruimte kan gaan repareren en vervangen. Als de stroom over het tijdelijke verdeelstation geleidt wordt, kunnen de generatoren die in de wijken staan weer uit. Om dat voor elkaar te krijgen werkt Stedin sinds donderdagmiddag non-stop door aan de tijdelijke oplossing. Er zal ook ‘s nachts nog doorgewerkt gaan worden om het zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.

Het tijdelijke verdeelstation wordt opgebouwd. – Beeld: Spieke Media

Tractoren met tanks
Donderdag was aan het begin van de avond ook te zien dat er tractoren door de straten reden met grote tanks erachter. Die zorgen ervoor dat het riool doorgespoeld wordt, omdat ook de pompen daarvan geen stroom hadden. Door er water in te lozen lopen de riolen door en raken ze niet verstopt.

Noodopvang gemeentehuis
De gemeente heeft bewoners die op wilden warmen opgevangen in het gemeentehuis. Daar bood de gemeente ook (warme) dranken, snacks en oplaadpunten voor mobiele telefoons aan. Ongeveer 50 bewoners hebben gebruik gemaakt van de opvang.