Gaat de horeca zaterdag toch open? Burgemeester wil bij maatregelen blijven

De gemeente Nissewaard lijkt niet te gaan gedogen dat horeca en andere zaken die nog dicht moeten blijven, zaterdag open zijn. Een woordvoerder van burgemeester Foort van Oosten laat dat weten. Buurgemeente Brielle geeft wel aan te gedogen dat alle ondernemers open mogen, omdat de burgemeester van Brielle het ziet als een demonstratie.

Burgemeester van Oosten van de gemeente Nissewaard, waar Spijkenisse binnen valt, is er duidelijk over. Een woordvoerder laat het volgende weten: “Ten aanzien van de geldende Corona-maatregelen geldt dat de burgemeester natuurlijk zo graag had gezien dat ondernemers zonder restricties kunnen ondernemen, maar -helaas- wegens de pandemie kan dat nog niet. Net als overal in Nederland zijn er beperkingen, spijtig genoeg dus ook in Nissewaard en dus ook zaterdag.”

Haagse bronnen hebben aan de landelijke media door laten schemeren dat niet-essentiele winkels vanaf zaterdag weer open zouden mogen onder de voorwaarde dat klanten vooraf een afspraak maken. Voor veel (andere) ondernemers is dat nog niet voldoende. Zij proberen op verschillende manieren duidelijk te maken dat “als je een afspraak voor de kapper kunt maken, je voor de horeca ook een reservering kunt maken.” Winkeliers willen helemaal open.

Statement van college B&W Nissewaard
Donderdagavond bracht het college van Burgermeesters en Wethouders een gezamenlijk statement uit, over hoe het college van Burgemeesters en Wethouders in de situatie staat met de centrumondernemers:

Vanmiddag heeft onze burgemeester Foort van Oosten samen met verantwoordelijk wethouder economie Leon Soeterboek een constructief gesprek gehad met een aantal ondernemers en vertegenwoordigers van ondernemersverenigingen uit de detailhandel. Eens te meer is duidelijk geworden dat het water ver boven de lippen staat en dat bij veel collega’s pijn en leed wordt ervaren. Het college dringt er bij het kabinet op aan dat deze groep ondernemers perspectief wordt geboden zodat zij weer hun klanten kunnen bedienen om geld te verdienen. En daarnaast is ook in dit gesprek maar eens te meer duidelijk geworden dat er natuurlijk ook andere sectoren zijn die snakken naar enig perspectief. Denk daarbij aan de horeca en aan de cultuursector waarbij wellicht met een zelfde aanpak ook open gegaan kan worden. Ondernemers die daarin werkzaam zijn willen ook een toekomst waarin zij zelf hun brood kunnen verdienen. Een woord van waardering spreken wij uit voor de solidariteit van ondernemers onderling, daar waar handreikingen naar elkaar worden gedaan en men oog heeft voor elkaar.
Van de zijde van het gemeentebestuur zullen we ons blijven inspannen om, waar we dat kunnen, de getroffen ondernemers te helpen. Wel blijven we in contact met ondernemers, zeker in deze moeilijke tijden.

– College burgemeesters en wethouders Nissewaard