Dijkwachten houden dijken nauwlettend in de gaten vanwege hoogwater

De dijken van onder andere de Oude Maas en het Hartelkanaal werden maandag nauwlettend in de gaten gehouden door de dijkwachten van het Waterschap. Omdat de Maeslantkering niet dicht gaat, wordt bekeken hoe de dijken zich gedragen. Het water stond bij Hoek van Holland op zijn hoogste punt op 282 cm boven NAP.

Bij 3 meter boven NAP wordt de Maeslantkering wel gesloten. Dan gaat ook automatisch de Hartelkering dicht. Die bleven nu open staan, waardoor gekeken wordt wat de stroming met de dijken doet. Vooralsnog konden de dijkwachten die bij de Hongerlandsedijk in Spijkenisse staan vertellen dat alles goed gaat en zich vooralsnog geen bijzonderheden voordoen. Rond 16.00 uur zou het hoogste punt bereikt zijn en gaat het water weer zakken.

De dijkwachten zijn vrijwilligers die opgeroepen worden om dijken te controleren wanneer dat nodig is. Vanmorgen stuurde Waterschap Hollandse Delta aan de dijkwachten een oproep om te gaan controleren. Dat gebeurt vaker bij hoogwater, om dijken te bewaken. Dat gebeurt op meerdere plekken waar hoogwater van invloed is op de dijken.

De Hartelkering blijft open

Droge voeten in nieuwbouwwijk De Haven
In de Spijkenisser wijk De Haven, onderdeel van De Elementen, zijn afgelopen jaren nieuwe huizen gebouwd langs kades. De kades staan niet onder water, omdat de sluisdeuren van de toegangssluis dichtgezet zijn. Te zien is dat het waterniveau een flink verschil heeft aan beide kanten van de deuren. Daarmee hoeven inwoners van het achtergelegen gebied zich geen zorgen te maken.

Beeld: JBMedia


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]