COLUMN: Luister naar elkaar en je wordt gehoord

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Mijn column ‘Deze column is niet voor wappies’ van twee weken heeft zowat alle records gebroken die er te breken zijn, zowel in aantal als in giftigheid en intolerantie. Ik heb Willem Engel, Thierry Baudet en Donald Trump ‘Wappies’ genoemd en voor de rest ben ik een soort van politiek correct geweest. Heb niet veel, eigenlijk helemaal niets met de drie genoemde personen van doen. Ik heb er beslist geen hoge pet van op maar ik denk wel dat ze intelligent genoeg zijn om, als ze ooit al een column van een lokale columnist onder ogen zouden krijgen, zij zich er echt helemaal niets van zouden aantrekken. Ik heb daarentegen het juist opgenomen, dan wel heb ik begrip voor hen die vertrouwen in de helende kracht van hun eigen lichaam of zij die elke vorm van onnatuurlijke toevoegingen afwijzen. Je zou dus kunnen concluderen dat ik geen stelling neem tegen hen die weigeren zich te laten vaccineren. Maar laten we wel zijn, ik hoef er ook niet voor te applaudisseren. Dus had ik eerlijk gezegd niet gedacht dat mijn column zoveel stof zou doen opwaaien. Je mag het misschien niet met mij eens zijn, maar ik heb wél een eigen mening, kan ik van een aantal van de reageerders niet zeggen. Zij zijn zo’n beetje in alles het vermogen tot relativeren en beschaafd discussiëren kwijt geraakt of hebben wellicht dat vermogen zelfs nooit gehad. Ik wil niet lelijk doen en al helemaal geen nieuwe discussie aanwakkeren, hoewel dat vermoedelijk toch wel zal gebeuren, maar ik heb vooral medelijden met die intolerante figuren die slechts één ding willen en dat is; ‘wij gaan de discussie aan en die stopt op het moment dat je het niet eens bent met mij’ Daarna beginnen ze te schelden, vloeken, verkapte bedreigingen uiten en vooral de overheid, het OMT, de multinationals als Amazon en misschien zelfs wel Neckermann, Wehkamp en PickUp de schuld van heel veel en bovenal van de pandemie geven. Ik denk dat corona vooral de psychische problemen bloot legt die al speelden, en het proces heeft versneld. Het is alleen de vraag op het helpt om een pandemie de schuld te geven van je eigen onvermogen er mee om te gaan. Mensen die echt hard worden getroffen daargelaten. Je zal toch echt een oprechte poging moeten doen jezelf te  leren om gaan met tegenslag en teleurstelling. Corona heeft bij veel mensen een enorme rem gezet op het eigen vluchtgedrag zoals zuipen in de kroeg, een lijntje doen, politieagentjes pesten etc. Die mensen zeggen dat ze hun vrijheden terug willen, maar feitelijk willen ze de middelen terug waarmee ze voor corona hun problemen verdoofden. Ze zijn nog nooit zo vrij geweest zichzelf onder ogen te zien als nu, en dat is natuurlijk enorm eng als je je hele leven voor het uitbreken van Corona op zo een manier had ingericht dat je jezelf nooit kritisch kon of hoefde te bekijken. Maar tot zover mijn pseudo-psychologische interpretatie van de ontevreden massamens. En zoals schrijfster en columnist Saskia Noort al eerder heeft geschreven; ‘Een dictatuur? Je mag in dit land juist alles’ daarbij verwijzend naar illegaal vuurwerk afsteken met oud en nieuw, geen mondkapjes dragen in de supermarkt en dan boos naar iedereen blijven kijken met een blik van ‘durf er eens wat van te zeggen dan pleur ik je in het vriesvak tussen de garnalen en de zalm.’ Je mag hier ook lekker iedereen de pleuris, tyfus, tering en de kanker wensen als je daar behoefte aan hebt, huisartsen bedreigen, met een fakkel voor de deur van een gekozen volksvertegenwoordiger staan, je mag verdeeldheid en chaos zaaien. Maar wat oogst je dan eigenlijk? Ik weet het inmiddels, ik heb het gezien op facebook en onder mijn column; de oogst van dat gedrag bestaat uit 10 omhoog gestoken duimpjes van andere intolerante stripfiguren die zich bedienen van een profielfoto van een hond, poesje, hellevuur of tekening van een bomexplosie. Wie denkt mij daarmee angst in te boezemen die hebben hun doel bereikt. Ik weet nu dat je kunt lezen. Misschien zit daar ook wel de oplossing. Laten we naar elkaar luisteren. Het voordeel daarvan is dat je wordt gehoord. Het bieden van een tegengeluid is prima maar wel een serieus tegengeluid zonder beledigende teksten of bedreigingen!