COLUMN: Deze column is niet voor wappies!

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement op de Hongerlandsedijk. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Laat ik voorop stellen dat ik niemand een Wappie vind, nou ja, op een paar uitzonderingen na zoals Willem Engel, Thierry Baudet, Donald Trump en nog een paar verdwaalde zielen. Wie voor mij zeker geen Wappies zijn, zijn de mensen die vanuit geloofsovertuiging of door een medische indicatie geen vaccin tot zich willen of kunnen nemen. Ook mensen die vertrouwen in de helende kracht van hun eigen lichaam of zij die elke vorm van onnatuurlijke toevoegingen afwijzen, zijn voor mij beslist geen Wappies en zo zullen er nog wel een paar categorieën zijn. Ik ben begonnen met een drietal figuren bij naam te noemen, er zullen er meer zijn, maar zoals ik al zei; het zijn uitzonderingen! Maar om toch nog even op die uitzonderingen, of moet ik zeggen uit-zonderlingen, terug te komen; ik heb grote moeite met zowel de echte complotdenkers als met de grote groep twijfelaars die niet echt een valide reden kunnen opgeven om een vaccin te (blijven) weigeren. Ik wil het met u daarom graag hebben over die laatste categorie, misschien bent u er wel één van. Ik ben geen alwetende, hoewel sommigen dat wel vinden als ik zo af en toe de reacties onder mijn column lees. Ik ervaar dat overigens niet als een compliment en gezien de soort van reacties in de vorm van scheldwoorden, het toewensen van ernstige ziektes tot zelfs doodsbedreigingen, klopt dit ook wel. Columnisten schrijven overigens geen columns om complimentjes te krijgen, ze schrijven columns om reacties uit te lokken, een bepaald onderwerp aan de kaak te stellen of in de spotlights te zetten of een constructieve discussie op te starten. Lezers hoeven het ook helemaal niet eens met mij of met mijn vakgenoten eens te zijn, als er maar een weldoordachte mening achter zit. Graag zonder gas, kanker of ‘ik weet waar je huis woont’ bedreiging. Discussies kunnen en mogen op het scherpst van de snede worden gevoerd, als je er maar niet aan snijdt of verwond.

Naar schatting zijn er alleen al in Nissewaard vele duizenden weekend-verslaafden. Mensen die doordeweeks hard werken en zich in het weekend daarvoor belonen met een ‘lijntje’. Geen was of vislijn, maar een lijntje coke of andere drug. Een poosje terug vroeg ik aan een mij bekende aan cocaïne verslaafde man of hij zich al had laten vaccineren. Het antwoord daarop was; ‘nee’, ik twijfel nog altijd’. Op mijn vervolgvraag waarom hij dan twijfelde want ‘je wilt toch niet ziek worden of de mensen om je heen aansteken’ zei hij vol overtuiging; ‘omdat ik niet weet wat erin zit en het niet vertrouw’. KRAAAAK !! Tot in Simonshaven hoorde men mijn klomp breken. ‘Elke week snuif jij wit spul door je neus naar binnen, weet jij dan wel wat daarin zit en wat het op termijn met je doet?’ Het werd stil, doodstil. Hij knikte beschaamd en moest mij het antwoord schuldig blijven. We zijn nu ruim 4 maanden verder en hij heeft zich naar verluidt nog steeds niet laten vaccineren. Wel is zijn druggebruik toegenomen want ook voor drugverslaafden is de coronaperiode niet leuk en moeilijk te dragen. De persoon waarover ik het heb bestaat echt, ik verzin het niet. En zo zullen er nog veel meer mensen zijn die zich niet laten vaccineren omwille van hun eigen reden en motivatie. Als er een echte reden en een echte motivatie aan ten grondslag ligt dan heb ik er een soort van begrip voor. Maar voor mensen die het weigeren om te weigeren, maar wel het hardst schreeuwen dat ze zo zwaar door de maatregelen worden getroffen zeg ik; ‘Sluit je op in een grot of op zolder en kom er pas uit als je er een echt goede reden voor heb weten te verzinnen of met een opgerolde mouw om een prik te halen. Maar ga tot die tijd niet naar mijn café, mijn theater of waar dan ook of doe mee aan het leven mét corona waarbij bepaalde restricties gelden en regels moeten worden nageleefd. Ik wil namelijk volgend jaar graag met mijn hele gezin en al mijn vrienden lekker weer kerst en oudejaarsavond vieren, dankjewel!

Beeld boven: Pixabay