Afgelopen weken duizenden positieve corona-tests in Nissewaard

Waar in Nissewaard vooralsnog geen grote corona-uitbraak lijkt te zijn geweest, is de afgelopen week wél plots een grote toename te zien van het aantal positieve corona-testen. Vanaf half januari hebben tot nu al duizenden Nissewaarders te horen gekregen van de GGD dat zij positief getest zijn. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Mogelijk ligt het aantal nog hoger, omdat de GGD achterloopt in het verwerken van de cijfers. “We verwachten in de komende dagen de cijfers bijgewerkt te hebben,” zegt een woordvoerder van GGD Rotterdam-Rijnmond. Hoeveel testen dat voor Nissewaarders zijn, is niet bekend. In de hele pandemie zijn er tot nu 20.760 positieve testen geregistreerd bij Nissewaarders. Ruim 12% daarvan is in de afgelopen 7 dagen naar voren gekomen.

Beeld: Grafiek met de testen van inwoners in de gemeente Nissewaard, de blauwe lijn toont een 7-dagen gemiddelde, de lichtblauwe kleur zijn de positieve uitslagen per dag – Coronadashboard Rijksoverheid

Gemiddeld worden ongeveer 30 positieve testen per dag geteld in Nissewaard sinds begin maart 2020. Vanaf 22 januari dit jaar is te zien dat die aantallen flink omhoog schieten, met als uitschieters 22 januari en 28 januari, waarbij de aantallen tegen de 500 positieve uitslagen per dag aanlopen. “Dat kan komen door de inhaalslag in de cijfers.” Het aantal ziekenhuisopnames blijft vooralsnog gelijk: gemiddeld 1 persoon per dag. Omliggende gemeenten hebben ook te maken met een stijging.

“Vooralsnog lijkt de stijging niet veroorzaakt te worden door een brandhaard, maar mee te stijgen met de landelijke cijfers,” zegt de woordvoerder. “Ook andere gemeenten hebben te maken met stijgende cijfers.” Dat in Nissewaard het nu met hogere aantallen lijkt te gaan, kan de woordvoerder nog niet verklaren door de achterstand in de verwerking. “We kijken in de komende week naar hoe de cijfers zich ontwikkelen om daar wat over te kunnen zeggen.”

Vaccineren
In Nissewaard is te lezen op het corona-dashboard van de rijksoverheid dat minimaal 80% volledig gevaccineerd is. Burgemeester Foort van Oosten liet afgelopen donderdag in een filmpje weten dat “vaccineren iets goeds is en dat mensen met vragen altijd met de twijfel-telefoon kunnen bellen.”

Beeld boven: Pixabay