Video: Herfst in Spijkenisse – Klimaatverandering zichtbaar van voordeur tot achtertuin

Op papier is de herfst al lang en breed begonnen, maar in de natuur is er nog weinig van te merken. Tuurlijk, het waait hard en het regent af en toe behoorlijk, maar de bladeren blijven standvastig op de nog altijd groene bomen zitten. Oktober de maand van de herfstkleuren? Vroeger, maar nu niet meer. Zeker, er zijn herfstkleuren zichtbaar, maar alleen van de snelle groeiers in de lente.

Zo’n vijftig jaar geleden zou de zomereik in de laatste tien dagen van oktober helemaal verkleurd zijn, die is nu nog volop groen. Een helder teken dat de herfst (te) laat is. Ook de walnotenboom zou rond deze tijd helemaal kaal moeten zijn maar zit nog in het blad, evenals de paardenkastanje en de lindeboom. Over de gehele linie is het dus wel duidelijk dat we achterlopen. Dit past ook in de trend van de afgelopen twintig jaar: in die tijd is de herfst gemiddeld anderhalf tot twee weken naar achteren geschoven.

Impressie van Roel van Deursen van de herfstkleuren in Spijkenisse, eind oktober 2021 (Klimaatweek). Het1000e filmpje opgenomen door Roel in Spijkenisse.