COLUMN: Krijg het heen en weer

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement op de Hongerlandsedijk. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

En maar mauwen, vloeken, schelden, tieren. Moord en brand schreeuwen als de Spijkenisserbrug blijft hangen en er files ontstaan. Ik ben daar ook eentje van. Ik haat die teringbrug maar hou er ook van. Want zonder die oude, van stukjes Moerdijkbrug gemaakte oeververbinding, zou Voorne Putten een soort van Zeeuws Vlaanderen zijn met vlasakkers, boerderijen en slaapdorpjes. Iets wat heel veel mensen zouden toejuichen en er dan ook graag zouden willen wonen. En dat is wat er ook is gebeurd. U en ik zijn er ook allemaal gaan wonen en daarom is er geen vlas meer te vinden als alleen onder de neuzen van 16-jarige pubers en moeten we in hoge flatgebouwen gaan wonen omdat we met al die van Rotterdam naar Voorne Putten verhuisde rustzoekers en zendelingen niet in die paar ouwe boerderijen kunnen wonen. Wat ik maar wil zeggen; we zijn er zelf komen wonen en dus moeten we niet zo mauwen, zeiken en tieren als we weer eens in de file staan! Goed, dat is de ratio in mij die dit schrijft, maar o, o wat baal ik ervan als ik weer voor die ijzeren omhoog staande fallus sta te wachten als er weer eens een zeilboot onderdoor moet.  Afgelopen week was het extra prijs, zowel overdag als ’s nachts. Vanwege asfalteringswerkzaamheden aan de Groene Kruisweg tussen de Aveling in Hoogvliet en de oprit van de Spijkenisserbrug deden automobilisten soms meer dan een half uur over een stukje van nog geen 800 meter. Ik zag voor mij automobilisten zelfs midden op de brug de auto draaien om na twee keer steken terug te rijden om vermoedelijk de Hartelbrug en de Botlektunnel te nemen. Zulke figuren zijn nog gevaarlijker dan de gemiddelde Talibanstrijder!

De brug was van 21.00 tot 05.00 uur voor alle verkeer gesloten. Om te voorkomen dat voetgangers, fietsers, scooteraars en bromfietsen een kleine 6 kilometer om moesten rijden, dan wel meer of minder naar gelang de locatie van woning of werkplek, heeft Rijkswaterstaat en de gemeenten Nissewaard en Rotterdam een heuse veerpont laten varen waar al die mauwers, vloekers, schelders en tierende fietsers, scooteraars, bromfietsers en voetgangers gebruik van konden maken, gratis zelfs!  Nou het was een eclatant succes! Zeker zo’n 3000 gebruikers in 4 avonden maakten er gebruik van….. Gelooft u het zelf? Ik niet. Ben tijdens twee avonden meegevaren, heb mensen geïnterviewd voor een leuke reportage voor Botlek TV / Spieke Nieuws. Van de bij de steigers in slaap sukkelende verkeersregelaars en de bemanning van de scheepjes van de roeiersvereniging vernam ik dat het elke avond een kleine 60 mensen betrof waaronder mensen die heen en weer mee voeren omdat ze het gewoon leuk vonden en niet van of naar hun werk moesten. Ach, als de brug in 2022 er maanden uitligt vanwege de renovatie dan is zo’n pontje best handig. Maar van al dat gemauw, gevloek, gescheld en getier, daar krijg ik echt het heen en weer van !