Burgemeester Nissewaard aanwezig bij onthulling gedenksteen omgekomen Engelse vliegers in Hoogvliet

Maandag 11 oktober werd in het bijzijn van burgemeester Foort van Oosten van Nissewaard het monument onthuld ter ere van de op 10 mei 1940 omgekomen Engelse RAF vliegeniers Michael H. Anderson en Herbert C.W. Hawkins. Zij hadden met hun Blenheim bommenwerper L1515, deelgenomen aan gevechten rondom vliegveld Waalhaven. Op de terugweg naar Londen werd het toestel door afweergeschut of een Duitse jager neergehaald. De juiste toedracht is niet exact bekend. Ooggetuige mevrouw Stuijt- van der Hoofd, destijds 11 jaar oud was de eer gegund het monument te onthullen in het bijzijn van een tweetal officieren van het 600 squadron van de Royal Air Force. Vlak na de onthulling van de gedenksteen brachten twee toestellen van de Vliegend Museum Seppe een eerbetoon door enkele malen uit respect over te vliegen.

Het monument L 1515 is het initiatief van de monumentengroep onder auspiciën van de stichting Historisch Genootschap Hoogvliet en financieel mogelijk gemaakt door gelden vanuit de gebiedscommissie Hoogvliet / gemeente Rotterdam. De zwart granieten gedenksteen staat opgesteld in het parkje tussen de voetbalvelden van voetbalvereniging Meeuwenplaat en de Baarsweg in Hoogvliet.

Beide gesneuvelde Engelse vliegeniers wisten aan het begin van hun missie dat de kans op een succesvolle vlucht en behouden thuiskomst uiterst klein was. Jan Koopmans, mede initiatiefnemer van het monument sprak zelfs van een ‘zelfmoordmissie’. ‘Deze mannen zijn helden en verdienen het om, meer dan 81 jaar na dato, geëerd te worden met een monument.’ Burgemeester Foort van Oosten van onder meer Spijkenisse, was aanwezig vanwege het feit dat de geborgen lichamen van de bij de crash omgekomen RAF piloten over de Spijkenisserbrug zijn vervoerd om daar, op de begraafplaats aan de Vredehofstraat, begraven te worden. Elk jaar op 4 mei wordt op het graf van de Engelsen door de gemeente Nissewaard een krans gelegd.

Beeld: Joop van der Hor