Bouwplaats Blankenburgverbinding dag open voor publiek

Zaterdag was de bouwplaats van de Blankenburgverbinding een dag open voor publiek. Zowel aan de zuid- als de noordoever en op het terrein waar de tunneldelen gefabriceerd worden, mocht publiek een kijkje komen nemen. Op verschillende punten stonden medewerkers van BAAK, om uitleg te geven over wat het publiek op die plek kon zien.

De bouw van de Maasdeltatunnel, zoals de tunnel gaat heten, gebeurd in meerdere fases. Momenteel wordt aan de noord- en zuidoever gegraven op de plek waar de weg eind 2024 de tunnel in zal gaan. Dat gaat op speciale manieren, om kans op instorting of openbarsting door de druk van het grondwater te voorkomen. Daarvoor worden verschillende technieken gebruikt. Publiek kon op borden uitleg lezen en vragen stellen aan medewerkers. Het publiek bestond uit veel nieuwsgierigen, maar ook medewerkers van het project die familie en vrienden meenamen om te laten zien waaraan ze werken.

Er stonden verschillende opstellingen om te demonstreren hoe bepaalde technieken toegepast werden. Zo werd een met water gevulde container gebruikt om te laten zien hoe een onderwaterlasser te werk gaat. Bij de blankenburgverbinding zijn 40 teams bezig geweest met onderwater lassen, branden en snijden. Bezoekers konden ook een kijkje nemen bij de viaducten van het knooppunt met de A15, waar de nieuwe A24 aan de zuidkant op aan zal gaan sluiten. Aan de noordkant sluit de verbinding aan op een verbrede A20, en zal ook nog een landtunnel aangelegd worden, de Hollandtunnel.