Uithalers Rotterdamse haven blijven langer vastzitten

De uithalers die afgelopen weekend zijn aangehouden door de zeehavenpolitie blijven 14 dagen langer vastzitten, dat heeft de rechter-commissaris beslist. In totaal zijn 16 verdachten de afgelopen dagen voorgeleid door de officier van justitie.

Het gaat om 11 mannen in de leeftijd van 19 tot en met 29 jaar uit Rotterdam, een 22 jarige man uit Capelle aan den IJssel, een 25-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht en twee 24-jarige mannen uit Den Haag en Zwijndrecht. Het OM verdenkt de mannen van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne. Op dit moment lopen er nog 7 onderzoeken naar uithalers. Het gaat hierbij om groepen variërend van 4 tot 9 personen. Uithalers laten zich vaak insluiten op het haventerrein en proberen dan drugs uit containers te halen.

Bijna gestikt
Afgelopen maandag ging het bijna mis toen 9 mannen alarm sloegen. Zij zaten vast in een container waar de zuurstof op raakte. Na een medische controle zijn de mannen aangehouden. Eén van hen, een 18-jarige man uit Rotterdam, is vandaag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft de verdachte geschorst. De Rotterdammer blijft wel verdachte in het onderzoek. De afgelopen periode is hij 6 keer aangehouden op het haventerrein. De overige 8 mannen hebben een gedragsaanwijzing opgelegd gekregen. Zij mogen zich niet meer bevinden op de Maasvlakte.

Groot probleem
De problematiek met uithalers wordt steeds groter. Alleen al dit jaar zijn 325 aanhoudingen verricht. Ter vergelijking: in 2020 waren het er 281. De afgelopen twee weken zijn 110 aanhoudingen geweest in de haven. Het hoge aantal aangehouden verdachten drukt zwaar op de capaciteit van de politie en het OM. Het OM moet bewijzen of een uithaler zodanig in verband kan worden gebracht met het smokkelen van een partij drugs, dat hij zich schuldig maakt aan overtreding van de Opiumwet. Als die connectie niet of onvoldoende aangetoond kan worden, kan het OM alleen een boete opleggen voor het onbevoegd aanwezig zijn op een verboden terrein.


Volgens het OM hoor je niet op het haventerrein te zijn als je daar niets te zoeken hebt. Om de problematiek aan te pakken is een wetsvoorstel ingediend door de minister van Justitie en Veiligheid. Dit wetsvoorstel is inmiddels aangenomen door de Tweede Kamer en ligt momenteel bij de Eerste Kamer. Het is van groot belang dat deze wetswijziging met spoed behandeld wordt in de Eerste kamer en dat de wet er snel komt om de golf aan uithalers effectiever aan te kunnen pakken.

Artikel 138aa sr
Het nieuwe wetsartikel, 138aa sr, stelt het onbevoegd aanwezig zijn op onder meer (container)terminals van de Rotterdamse haven strafbaar. De rechter kan dan een gevangenisstraf opleggen tot een jaar. Bij strafverzwarende omstandigheden zoals het gebruik van valse passen, misleiding van de bewaking of als het feit wordt gepleegd in vereniging, kan deze straf worden verhoogd. Het OM wil verdachten die zich schuldig maken aan het feit via het snelrecht afdoen. Dat wil zeggen dat uithalers die opgepakt worden, snel voor de rechter worden gebracht.

Bericht: Openbaar Ministerie, Beeld: JBMedia