Politie en handhaving waarschuwen voor babbeltrucs: “Ik doe nooit open voor iemand”

De politie heeft dinsdagmiddag in het centrum van Spijkenisse een actie gehouden om inwoners erop te wijzen wat babbeltrucs zijn en om nooit vreemden binnen te laten. Dit deden de agenten en handhavers door folders uit te delen met informatie.

Ook burgemeester Foort van Oosten, die toevallig langs kwam lopen, was meteen enthousiast over de actie en heeft geholpen met het uitdelen van het materiaal. Veel ouderen gaven al aan niet open te doen als er aangebeld wordt zonder dat zij weten dat er iemand langs komt, maar ook veel weten niet precies wat een babbeltruc inhoud. Niet alleen ouderen werden erop gewezen, maar ook vooral jong volwassenen. “

“De babbeltrucs nemen flink toe,” zegt de politie. “In Nissewaard is het momenteel wat meer, maar ook in andere gemeenten weten criminelen heel brutaal mensen spullen afhandig te maken.” In een voorbeeld noemt een van de agenten, die de actie organiseert, een voorbeeld waarbij een zorgemedewerker voor een coronaprik aan de deur langs kwam. “Ze spoten water in en intussen haalde iemand anders waardevolle spullen uit huis.” Voor die zaak zijn verdachten opgepakt. Recent nog werd een bewoonster aan de Maasboulevard met een andere babbeltruc overvallen.

Beeld: Spieke Media