Nissewaard heeft zijn eigen kinderombudsman

De gemeenteraad van Nissewaard heeft op 22 september 2021 Stans Goudsmit benoemd als kinderombudsman in Nissewaard. De wethouder Jeugd, Wouter Struijk, is blij dat nu ook jongeren gebruik kunnen maken van een persoon die hen vertegenwoordigt als zij bijvoorbeeld een klacht hebben over de gemeente of een organisatie.

De gemeentelijke kinderombudsman behandelt klachten over de gemeente, de jeugd ondersteuningsteams (JOT’s), de jeugdhulp en het onderwijs. Als onafhankelijke toezichthouder bekijkt zij of de rechten van kinderen worden nageleefd. Zo niet, dan spreekt zij de gemeente daarop aan. Goudsmit: “De naleving van de rechten van kinderen blijft om aandacht vragen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die lang op jeugdhulp moeten wachten. Of kinderen voor wie er geen passende plek op school is. Ik ben heel blij dat Nissewaard deze stap heeft gezet.”

Meepraten
Ook geeft de kinderombudsman voorlichting over kinderrechten. Op school, maar ook aan ouders en professionals. Zij zijn het namelijk die de rechten van kinderen moeten naleven. Tot slot zet zij zich ervoor in dat de gemeente kinderen en jongeren betrekt bij het opstellen van regels die over hen gaan. Goudsmit: “Mij valt op dat kinderen en jongeren graag willen meepraten en goede ideeën hebben, maar zich niet altijd gehoord voelen. Ik zet mij er voor in dat dat verbetert”.

Ervaring
Stans Goudsmit heeft de nodige ervaring op gedaan en is sinds 2018 kinderombudsman in Rotterdam, Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel en Vlaardingen. En nu dus ook in Nissewaard. Van 2008 tot medio 2017 was zij lid van het College van de Rechten van de Mens. Verder is zij lid van de raad van toezicht van Defence for Children International.

Contact
De kinderombudsman van Nissewaard is telefonisch gratis te bereiken onder nummer 0800 – 2345 111. Men kan ook iedere woensdagochtend van de even weken van 9-10 uur langslopen bij het inloopspreekuur in Bibliotheek De Boekenberg, Markt 40 in Spijkenisse. Gebruik maken van de inloopspreekuren in Rotterdam is ook mogelijk. Kijk voor meer informatie op www.kinderombudsmanrotterdam.nl.

Bericht/beeld: Gemeente Nissewaard