Politie houdt 24 personen aan bij protest Extinction Rebellion bij Shell Pernis

Actiegroep Extinction Rebellion heeft woensdagmorgen vanaf 10.00 uur de toegangspoort van Shell Pernis geblokkeerd, door op de toegangsweg blokkades op te richten. Bij een van de blokkades stond een metershoge constructie op de weg met daarin een persoon, en onderaan meerdere mensen eromheen vastgeketend. Omdat zij hinder veroorzaakten en niet wilden vertrekken, zijn er 24 personen aangehouden.

De politie sommeerde de actievoerders van de weg af te gaan. “We snappen dat jullie willen demonstreren en dat is jullie goedrecht, maar niet op de weg,” zegt een agent tegen de actievoerders. De actievoerders weigerden te vertrekken van de weg en zijn daarom aangehouden. De actievoerders willen dat Shell in 2025 volledig co2-neutraal is, maar zien het niet gebeuren. “De afgelopen zomer hebben we gezien wat het gevolg is in Duitsland en België, als we nu niet snel stoppen met het uitstoten van co2, zoals de grootste raffinaderij van Shell hier, wordt het alleen maar erger,” zegt een van de demonstranten.

Shell heeft een schriftelijke gegeven aan RTV Rijnmond over de actie. “Shell respecteert het recht en de vrijheid om te demonstreren, mits dit op een veilige en wettige manier gebeurt. Shell steunt het Akkoord van Parijs. In die zin hebben we hetzelfde doel als deze activisten. We verschillen echter van mening over de weg er naar toe.”

Een deel van de groep kon eenvoudig aangehouden worden. De politie had meer moeite met de personen die met betonmantels om hun armen aan elkaar vast zaten. Ook de persoon die in de constructie zat, moest door de Technische Eenheid van de politie eraf gehaald worden. Dat is met behulp van een hoogwerker gebeurd. De 24 aangehouden demonstranten zijn met behulp van arrestatiebussen afgevoerd.

Beelden: JBMedia