Tranen bij de organisatie: Géén Under The Bridge-festival

Het kabinet heeft vrijdagavond besloten dat muziekfestivals vanaf zaterdagochtend geen doorgang meer mogen hebben, zonder dat bezoekers moeten zitten. Na een emotionele avond voor de organisatie en veel overleg en een zoektocht naar mogelijkheden, is besloten dat het festival niet doorgaat. Met 5000 bezoekers had het een feest moeten worden. “Dit is echt ongekend,” zegt Ryan Lalay.

Het totale begrip voor de keuze van het kabinet is weg bij hem. De organisatie en leveranciers van het terrein snappen er eigenlijk niks van. “De maatregelen die we voorheen hadden waren vooral voor de ziekenhuisbedden, maar die blijven leeg,” zegt een geëmotioneerde Ryan Lalay, de organisator en kartrekker van het festival. “We hebben hier maanden naartoe gewerkt, zijn afgelopen week bezig geweest met de opbouw. Zoveel mensen zijn hierbij betrokken en 14 uur van tevoren krijgen we te horen dat het niet door kan gaan.”

Ook bij mensen die na anderhalf jaar hun eerste evenement weer konden organiseren, zijn tranen te zien. Het moment waar zij zolang naartoe geleefd hebben, wordt met één ruk weggevaagd. De organisatie is na de persconferentie in overleg geweest met de gemeente om te kijken hoe het evenement toch door kon gaan. Het kabinet staat wel een zittend evenement toe, maar door de ruimte die gehouden moet worden kunnen er maar 2500 mensen naar binnen. “We willen gaan voor een feest voor iedereen, dus dit kunnen we echt niet doen.” Een woordvoerder van de gemeente zegt “Dat naar alle mogelijkheden gekeken is om het toch door te laten gaan. Het is erg triest dat het nu niet meer kan.”

Ook Ralph Kaulingfreks, die een cocktailbar op het festival-terrein had staan en na het festival een officiële afterparty organiseerde in De Jongens Van, is boos; “Mijn begrip is weg. Alles was voor de ic-bedden. Nu veranderen ze de spelregels. Nu is het opeens besmettingen. Maar als je meer gaat testen dan ga je ook meer vinden.” De cocktailbar staat er verlaten bij.

De mensen die kaarten voor het festival hebben gekocht kunnen deze behouden voor volgend jaar. De organisatie wil er dan een nog groter feest van gaan maken. De afterparty van het festival dit jaar is verplaatst naar vrijdagavond in De Jongens Van. Testen voor toegang is daar wel vereist.

Het evenement werd in de afgelopen week opgebouwd – Spieke Media