Jort Bouma uit Spijkenisse presenteert ‘Picasso onder de zonnewagens’ Nuna11

Jort Bouma uit Spijkenisse heeft vandaag de nieuwste zonneauto gepresenteerd: Nuna11. De auto zit vol met innovatieve technische vindingen. Meest opvallend: Nuna11 is een driewieler met een bijzondere positie van het derde wiel en met een schuin geplaatst zonnepaneel. Met de zonnewagen hoopt het team dit najaar de wereldtop te verslaan tijdens de Solar Challenge Morocco.

De presentatie vond plaats in theater Spant! in Bussum. De bijzondere vorm van Nuna11 volgt uit de gedurfde keuze voor twee wielen rechts, en één wiel links. Dat is het beste voor de aerodynamica van de zonneauto, legt strateeg Jort Bouma uit. “Traditionele driewielers hebben het derde wiel middenvoor of middenachter. Dan moet de lucht op drie plekken om een wiel heen. Door te kiezen voor twee wielen rechts – voor en achter de coureur – en één wiel links, hebben we maar op twee plekken luchtweerstand. Dit is de meest aerodynamische vorm die denkbaar is.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Jort Bouma met zonneauto Nuna11 – Jorrit Lousberg

Catamaran met drie wielen
Het gekozen model staat in de zonneracewereld bekend als de catamaran. Bij de voorgangers Nuna9 en NunaX liet het Vattenfall Solar Team zien hiermee ook gebruik te kunnen maken van de wind. Dankzij het bijzondere ontwerp van Nuna11 kan dit voordeel worden gecombineerd met minder rolweerstand door drie wielen. Ook opvallend is dat het zonnepaneel scheef staat. Bouma: “Daarmee creëren we meer downforce op het linkerwiel. Dat geeft de auto meer stabiliteit in winderige omstandigheden en maakt hem sneller en veiliger.”

Complex stuursysteem
De keuze voor één wiel links en twee rechts stelde het team wel voor een flinke uitdaging als het gaat om het stuursysteem, vertelt de strateeg. “De wielen zitten niet op dezelfde as, zoals gebruikelijk bij auto’s. Toch moeten ze samenwerken om de bocht goed te kunnen maken.” Er moest dus veel creativiteit aan te pas komen om de droom van optimale aerodynamica om te zetten in realiteit. “Het schuine paneel, de drie wielen en het stuursysteem maken de Nuna11 bijzonder om te zien: de Picasso onder de zonnewagens.”

Revolutionaire motorcontroller
De nieuwe motorcontroller is minder zichtbaar, maar minstens zo’n belangrijke innovatie. Voorheen werd dit onderdeel ingekocht en moest het team kiezen tussen kracht – nodig in heuvelachtig gebied – en efficiëntie. Nuna11 beschikt over een zelfontworpen controller die het beste biedt van beide werelden. Jort Bouma: Met Nuna11 kunnen we nu sneller optrekken, beter klimmen én goed deelnemen aan stadsverkeer. Ideaal voor een race zoals in Marokko.”

Nieuwe race in Marokko
Het Vattenfall Solar Team hoopt dit najaar met de Nuna11 deel te nemen aan de Solar Challenge Morocco. Aan de nieuwe race doen veel wereldtoppers mee. Dat biedt de zevenvoudig wereldkampioen de kans op revanche voor de dramatisch verlopen race in 2019 in Australië, toen de NunaX vlamvatte en volledig in de as werd gelegd. Of de race daadwerkelijk doorgaat en het Vattenfall Solar Team eraan deel kan nemen, hangt af van de ontwikkeling van de coronapandemie en de coronamaatregelen. Jort: “We zijn klaar voor revanche, dus we hopen dat de coronasituatie het toelaat in oktober.”

Bericht: Vattenfall Solar Team | Beeld: Jorrit Lousberg


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]