Gemeente maakt lachgas gebruiken en bij je hebben strafbaar

In de gemeente Nissewaard geldt een verbod op het recreatief gebruik en het bij je hebben van lachgas. Vanaf 1 augustus 2021 kun je ook een boete krijgen van ā‚¬ 100,-. Daarmee moet de overlast van lachgas flink verminderd worden.

Het verbod is ingevoerd omdat het gebruik van lachgas voor overlast zorgt. Denk aan het geluid van gasflessen en rondslingerende patronen en ballonnen. Daarnaast brengt lachgas risico’s mee voor de eigen gezondheid, maar ook voor anderen, bijvoorbeeld in het verkeer.

Het verbod wordt strafbaar gesteld in de APV, wat de gemeentelijke regels zijn. Ruim 100 gemeentes hebben inmiddels al een verbod op lachgas ingesteld, maar slechts tientallen hebben het ook strafbaar gesteld. Veel gemeentes wilden echter niet wachten op een verbod vanuit het kabinet en hebben zelf lachgas verboden, zegt de NOS in een bericht uit maart. In de gemeente Rotterdam is het gebruik en bij je hebben van lachgas al strafbaar vanaf 1 juli.

Lachgas
Lachgas is een kleur- en geurloos gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide. Het is meestal verkrijgbaar in lachgaspatronen (voor bijvoorbeeld slagroomspuiten) of in grote lachgastankjes. Het gas wordt in de ballon gespoten. De gebruiker ademt in en uit in de ballon. Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte, sterke roes.

Foto: Politie Hoogvliet