Nissewaarders krijgen subsidie voor aanleg groen dak

Wanneer inwoners uit Nissewaard een groen dak laten aanleggen, is hiervoor vanaf 1 mei subsidie beschikbaar bij de gemeente. Het subsidiebedrag kan oplopen tot € 5.000 per aanvraag en bedraagt € 25 per vierkante meter groen dak.

Het klimaat verandert waardoor de temperatuur stijgt en zware regenbuien steeds vaker voorkomen. Doordat een groen dak tijdens een regenbui het water vasthoudt, kan het na de bui langzaam terugstromen naar het riool. Daarnaast koelt een groen dak de omgeving op warme dagen.

Dat groene daken nog veel meer voordelen hebben, weet ook wethouder Igor Bal: “Een groen dak zorgt voor constante luchtzuivering, het dempt geluid, beschermt het onderliggende dak en zorgt ook nog eens voor waardevermeerdering van de woning. Daarom hebben we ons er als gemeente voor ingezet om deze subsidie mogelijk te maken voor iedereen die een groen dak aan wil laten leggen.”

Voor wie is de subsidie?
Individuele eigenaren, groepen eigenaren, of verenigingen van eigenaren (VvE’s) die een groen dak willen aanleggen kunnen € 25 subsidie per vierkant meter bij de gemeente aanvragen. Het groene dak kan aangebracht worden op alle platte daken van woningen en appartementencomplexen, maar ook losse schuren, garages, overkappingen of dakkapellen komen in aanmerking. In totaal is er dit jaar in ieder geval een bedrag van € 50.000 beschikbaar aan subsidie.

Voorwaarden
De subsidie kan door alle woningeigenaren van Nissewaard aangevraagd worden, maar de gemeente stelt wel als voorwaarde dat een professioneel bedrijf het groene dak aanlegt. Omdat een groen dak erg zwaar kan zijn, moet het platte dak sterk genoeg zijn om een groen dak te kunnen dragen. Inwoners kunnen een subsidieaanvraag indienen op de website van de gemeente: www.nissewaard.nl/groendak.

Samen naar een duurzaam Nissewaard
De gemeente Nissewaard spant zich in om inwoners, ondernemers en organisaties op weg te helpen te verduurzamen. Deze activiteiten passen bij onze ambitie om met elkaar te werken aan een duurzaam Nissewaard. Zodat Nissewaard een fijne plek blijft om te wonen, werken en leven, ook voor toekomstige generaties. Dit doen we in het kader van de campagne Wij.Doen.Groen.

Bericht: Gemeente Nissewaard | Beeld: Pixabay