Herdenking Huis van Levie live te volgen op Spieke

4 mei is de dag van de Dodenherdenking in Nederland. We staan dan stil bij de  Nederlandse oorlogsslachtoffers of omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Op de Voorstraat in Spijkenisse zal bij het Huis van Levie voor de tweede keer een besloten herdenking plaatsvinden, die vanaf 19.15 uur live te volgen zal zijn op Spieke.

Vanwege de uitbraak van de COVID-19 pandemie moest de gemeente Nissewaard vorig jaar besluiten de jaarlijkse 4 mei herdenking niet door te laten gaan. Wel legde burgemeester Foort van Oosten en zijn echtgenote een krans bij het monument aan de Vredehofstraat en een bloemstuk voor de deur van de voormalige slagerij annex woning van de vermoorde Joodse familie Levie aan de Voorstraat 14a in Spijkenisse.

Daar ook hield een kleine groep Nissewaarders waaronder oud-rector Henk den Haan van de voormalige CSG Angelus Merula, een kaarsenwake waarbij de namen van alle vanaf Voorne-Putten afgevoerde en vermoorde Joodse inwoners werden opgelezen. Ook dit jaar zal er geen grote openbare herdenking worden georganiseerd. Ook de herdenking vanavond zal besloten zijn en niet toegankelijk zijn voor publiek. De herdenking is live te volgen op spieke.nl/live.

Zwerfstenen en Stolpersteine bij 4 mei herdenking
Het idee is opgevat om scholen, particulieren, kortom alle Nissewaarders, op te roepen om zwerfsteentjes te beschilderen met taferelen welke doen denken aan het thema oorlog, bevrijding en vrede. Deze steentjes kunnen op 4 en 5 mei, gedurende de gehele dag, neergelegd kunnen worden naast de herdenkings- stolpersteine voor pand 14a waarna ze vanzelf hun weg volgen door de vrije wereld. Want ze moeten vooral daarna meegenomen worden zodat de boodschap overal terecht komt.

Voorbeelden van zwerfstenen