Winters weer trekt aankomende nacht aan met “Polar Low”

Sinds maandagmiddag valt er al regelmatig sneeuw, hagel en waait het flink. Buienradar meldt dat het aankomende nacht nog een stuk guurder gaat worden. Windkracht 9 langs de kust en een kans op een sneeuwdek worden verwacht door een verrassende “Polar Low”. Dat betekent dat er een kleine orkaan langs komt met windstoten tot 100 km/h en geclusterde buien.

Aankomende nacht schuift een lagedrukgebied vanuit het noordpoolgebied over de Noordzee richting Nederland en trekt dan over het land. “Het is eigenlijk een bel met koude lucht op een kilometer of vijf hoog. Deze schuift over het relatief warme zeewater. De winterse buien waarmee we nu te maken hebben, kunnen verder groeien dan normaal door deze koude lucht in de bovenlucht,” schrijft de weersite.

Lang zal het witte dek, wat landinwaarts maar een centimeter of drie dik zal worden volgens de weerkundigen, niet blijven liggen. De storingen gaan later gepaard met regen, waardoor de sneeuw ook weer snel zal verdwijnen. Wil je het sneeuwdek dus zien? Dan kun je het best de weerradar in de gaten houden en opblijven.

Code geel
Zoals gebruikelijk bij de storingen schrijft het KNMI een weer-waarschuwing uit. “In de nacht van dinsdag op woensdag kan het vooral in het oosten en zuidoosten plaatselijk glad worden door sneeuw. In het (noord)westelijk kustgebied zijn dan bovendien zware windstoten mogelijk van 80-100 km/uur uit een noordwestelijke richting.”

Geen spoed, wel brandweer? Bel 0900-0904 - Brandweer
Beeld: Brandweer.nl

Bron: Buienradar | Beeld: Spieke Media – Marrewijklaan in winters weer (archieffoto)


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]