Leerlingen Zadkine starten met prikken corona-vaccins

Het Zadkine-college aan de Sportlaan in Spijkenisse is woensdag gestart met prikken van corona-vaccins. De leerlingen, die daarvoor opgeleid zijn, helpen huisartsen van 11 praktijken uit de gemeente Nissewaard. Het Zadkine biedt vier extra prikstraten, naast de prikstraten op de GGD-locatie in Den Oert. Daarmee wordt de capaciteit van het prikken verder vergroot.

Leerlingen die helpen met prikken, doen dat als bijbaan in hun vrije tijd of ter vervanging van hun stage. Door de crisis waren er leerlingen die niet bij hun stageplek aan de slag konden, en mogen het prikken als vervangende stage doen. Katja de Kloe, opleidingsmanager van het Zadkine verpleegkundigen en verzorgenden, zegt “Erg trots op de leerlingen te zijn. De leerlingen zijn erg betrokken bij het vaccineren en helpen graag.” Het Zadkine helpt normaal ook bij verschillende huisartsenpraktijken met het zetten van de griepprik. Cohaesie Zorg, het bedrijf wat tussen de huisartsen schakelt, heeft samen met de Gemeente Nissewaard de opzet mogelijk gemaakt na een aanbod van het Zadkine om op hun locatie te prikken. Wethouder Struijk was aanwezig bij de eerste persoon die geprikt werd.

Het eerste corona-vaccin wordt door een leerling van Zadkine gezet – Beeld: Spieke Media

Eerste prik gezet
De 63-jarige Jan Dijkstra was woensdag de eerste persoon die geprikt werd door de leerlingen, die dat doen onder toeziend oog van docenten en een huisarts. Ze prikken normaal en bij genoeg aanbod door tot 20.00 uur in de avond. De mensen die mogen prikken op deze locatie krijgen daarvoor een oproep via de huisarts. 11 van de 22 praktijken doen dat bij het Zadkine, de overige praktijken doen dat op hun eigen locatie.

Wethouder Struijk bedankt met een bloemetje voor de samenwerking – Beeld: Spieke Media

On-hold
Nog niet alle huisartsen die op de locatie van het Zadkine prikken zijn direct begonnen. Enkelen willen eerst van het European Medicines Agency (EMA) horen of het AstraZeneca vaccin veilig genoeg is om mee door te gaan. Daarvan komt een dezer dagen een uitspraak. Ook hebben sommige mensen aangegeven de uitspraak af te willen wachten. “Als mensen vragen hebben over het AstraZeneca vaccin of zich zorgen maken, kunnen zij bellen naar het landelijk nummer 0800-1351,” geeft Saskia Karremans van Cohaesie Zorg aan.

Beeld: Spieke Media