GGD gebruikt minder diepe neustest bij kinderen voor coronatest

Steeds meer kinderen laten zich testen op corona. Daarom heeft de GGD Rijnmond meerdere teststraten geopend waar extra tijd ingepland wordt om kinderen te testen. Namelijk op de locaties RTHA, Ahoy, Topsportcentrum, Koperstraat, Kralingse Zoom, Schiedam en Zuidland. Hier werken speciaal getrainde medewerkers die de tijd nemen en oog hebben voor kinderen die het een beetje spannend vinden. De kinderen worden getest met een PCR of antigeensneltest. Na hun test krijgen de kinderen een dapperheidsdiploma of een kleurplaat.

“Vanaf 4 april testen we kinderen tot en met 12 jaar via een nieuwe methode, namelijk met een ondiepere test in de neus. De afname van materiaal uit de keel blijft hetzelfde,” meldt de GGD. “We gebruiken een wattenstaafje dat veel minder diep in de neus gaat (1-2 centimeter afhankelijk van de leeftijd). De afname midden in de neus is minder betrouwbaar dan de huidige, diepere afname. Daarom wordt de afname van het minder diepe neusslijm samen met de huidige keeltest afgenomen.”

“We gebruiken geen sabbelwat meer bij kinderen. Deze speekseltest levert in veel gevallen niet genoeg speeksel op voor onderzoek op het coronavirus. De test duurt soms heel lang en mislukt weleens. De test moet dan opnieuw worden uitgevoerd met de reguliere wattenstaaf.”

Op de XL-locaties (Rotterdam Ahoy en Rotterdam The Hague Airport) wordt gewerkt met antigeensneltesten. De uitslagen van deze testen zijn sneller bekend dan de reguliere PCR-testen.

Bekijk in de video van GGD GHOR Nederland hieronder hoe het testen van jonge kinderen werkt.

Video: GGD GHOR Nederland

Beeld: Still uit voorlichtingsvideo


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]