Drie aanhoudingen bij corona-demonstratie Hellevoetsluis

In Hellevoetsluis heeft zondagmiddag een demonstratie plaatsgevonden tegen de corona-regels. Normaliter vindt de aangemelde demonstratie elke twee weken op het strand nabij de Haringvlietdam plaats, maar het strand werd door de gemeente afgesloten. De demonstranten gingen daarop naar de Vesting in Hellevoetsluis. De politie arresteerde drie personen, laat een woordvoerder van de politie weten.

Beeld: Spieke Media
De Mobiele Eenheid hield de demonstratie vanaf de overkant in de gaten – Beeld: Spieke Media

Zondag was de demonstratie groter dan normaal. Zo’n 150 personen kwamen op de demonstratie af, waar het normaal om 50 tot 75 mensen gaat. Verschillende personen die zich normaal begeven op de demonstraties in Amsterdam en elders en zich vaak bekend maken via livestreams op Facebook en Youtube, kwamen naar Hellevoetsluis. Zo zijn Martin Forster, Eldor van Feggelen, Debbie Beekwielder, Arie Paap en Katja Gelbwesten aanwezig. Miranda van Driel, wonende in Hellevoetsluis en ook vaak aanwezig bij grote demonstraties, organiseert elke twee weken de demonstratie nabij de Haringvlietdam.

Beeld: Spieke Media

De groep bevond zich in de haven van de vesting en daar werd de mobiele eenheid voor opgetrommeld. Ongeveer tien bussen van de ME bevonden zich vooral in de straatjes rondom de vesting en hielden zich op de achtergrond. De politie was ook aanwezig met een grote politieboot en een kleiner bootje, en sloten de haven af. De politie hield zich vooral op de achtergrond, tot het moment dat Martin Forster opriep om zijn demonstratierecht te laten horen bij het politiebureau wat zich in de Struytse Hoeck bevindt. De hele groep begon daarop te lopen.

De groep werd tegengehouden onderweg naar het politiebureau – Beeld: Spieke Media

Aanhouding
Op de Kanaalweg Oostzijde werd de groep ter hoogte van de Spoorbaan tegengehouden door de mobiele eenheid. De groep wilde daarop omdraaien, maar had meteen door dat de ME de groep ook aan de achterkant klem had gezet. Via een tuin komen enkele demonstranten nog weg, tot een agent de demonstranten tegen wilden houden. Een man accepteerde dat niet en probeerde alsnog langs de agent te komen. Hij werd daarop aangehouden. 

Martin Forster in overleg met de politie – Beeld: Spieke Media

Groep moet terug
De groep heeft enige tijd stil gestaan tussen de bussen van de mobiele eenheid en bleef verder rustig. Martin Forster die bezig was met het opschrijven van dienstnummers van de ME’ers omdat hij het er niet mee eens was dat ze niet verder mochten lopen, werd eruit gehaald door de sectiecommandant. De sectiecommandant heeft na overleg met de burgemeester de groep niet meteen aan te houden. Het plan ontstond om de groep terug te laten keren naar de vesting, samen met de demonstranten die weg waren gekomen. De sectiecommandant heeft dit overlegd met Forster en om daarvandaan een slotwoord te houden en te vertrekken. Forster overlegde dit met de groep die meteen luid gejubel akkoord ging.

De groep loopt onder begeleiding van Mobiele Eenheid terug – Beeld: Spieke Media

De groep is daarop onder begeleiding van de mobiele eenheid teruggelopen en na een toespraak van Forster en enkele andere leden van de demonstratie, is de groep uiteindelijk zonder verdere problemen vertrokken. Wel werd er door een demonstrant nog opgeroepen om aangifte te doen tegen de politie, vanwege het klemzetten op de Kanaalweg Oostzijde.

Slottoespraak demonstratie Hellevoetsluis – Beeld: Spieke Media

Overige foto’s

Beelden: Spieke Media – Deze beelden mogen niet zonder toestemming opnieuw gepubliceerd worden


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]