640 jaar Stadsrechten Geervliet!

Zondag 4 april was het 640 jaar geleden dat Geervliet stadsrechten kreeg. Daarnaast is het oude Stadhuis in Geervliet gerenoveerd en is de 300 jaar oude kerkklok na 75 jaar weer officieel in gebruik genomen. Ook bestaat de Stichting Oud Geervliet 50 jaar. Burgemeester Foort en Oosten en wethouder Martijn Hamerslag brachten daarom zondag een bezoek aan Geervliet om aandacht te besteden aan deze gebeurtenissen. Zij werden ontvangen door de voorzitster van Stichting Oud Geervliet Ingrid Ranftl en Adriaan Rodenburg, lid van de Stichting.

In het jaar 1381 kreeg Geervliet stadsrechten, verleend door Sweder, heer van Abcoude, Gaesbeek, Strijen en Putten. Dit was op zondag 4 april, deze dag precies 640 jaar geleden. Vanuit Geervliet werd vanaf het begin van de 14de eeuw het Land van Putten bestuurd. En de Heren van Putten resideerden op het Hof van Putten. Dit hof was gelegen naast de hervormde kerk in Geervliet waar helaas niets meer van over is. Dat Geervliet echter een belangrijke rol in de geschiedenis speelt staat vast. Cornelis de Wit, de oudste van de in 1672 vermoorde gebroeders De Witt, woonde en werkte in Geervliet van 1654 tot aan zijn gewelddadige dood in 1672. Hij was hier de ruwaard van putten. Om 640 jaar stadsrechten te vieren waren veel huizen in Geervliet voorzien van de vlag van Geervliet en werd door een echte stadsomroeper op het versierde stadhuis het grote nieuws op ouderwetse manier omgeroepen.

Naast het vieren van 640 jaar stadsrechten is ook de oude klok van het stadhuis van Geervliet officieel weer in gebruik genomen. Het restaureren van de klok is meegenomen tijdens de renovatie van het oude stadhuis waarbij de voegen zijn vervangen, alles opnieuw is geschilderd, bovenop het torentje een nieuwe windwijzer is geplaatst en het wapen van Geervliet opnieuw is bedekt met bladgoud. De klok die voor laatst geluid heeft tijdens dodenherdenking in 1946, is gerestaureerd en werd vandaag officieel opnieuw in gebruik genomen door wethouder Martijn Hamerslag die verantwoordelijk is voor vastgoed binnen de gemeente en cultureel erfgoed. Wethouder Martijn Hamerslag: “Als wethouder vastgoed ben ik er enorm trots op dat wij ervoor hebben kunnen zorgen dat het oude stadhuis aan de buitenkant er weer prachtig uitziet. Zo’n belangrijk monument in zo’n oude stad verdient het om goed onderhouden te worden.”

Ingrid Ranftl, voorzitster van Stichting Oud Geervliet ontving uit handen van burgemeester Foort van Oosten een cheque omdat zij dit jaar 50 jaar bestaan. De Stichting houdt de geschiedenis van Geervliet levendig door aandacht te besteden aan grote gebeurtenissen en steeds meer van de geschiedenis terug te laten komen in de stad.

Burgemeester van Oosten: “Ik feliciteer alle inwoners van Geervliet met 640 jaar stadsrecht. Het is een eer om onderdeel uit te mogen maken van de rijke geschiedenis van deze stad. Alle eer aan de leden van de Stichting Oud Geervliet die zoveel doen om de geschiedenis van deze stad levendig te houden.”

Bericht/beeld: Gemeente Nissewaard