Gemeente Nissewaard wil schuldentaboe doorbreken en sluit aan bij ‘Kom uit je schuld’

Een echtscheiding, een ontslag of een maand huurachterstand; het kan het begin zijn van grote financiële problemen. Mensen met schulden vragen vaak geen hulp of doen dit erg laat. Gemeente Nissewaard wil het schuldentaboe doorbreken en sluit zich aan bij de landelijke campagne ‘Kom uit je schuld’. Met als doel geldzorgen bespreekbaar te maken en inwoners die moeilijk rondkomen of schulden hebben te motiveren hulp te vragen.

Iedereen – jong, oud, arm of rijk – kan in de financiële problemen komen. De gemeente biedt hulp en middelen om de leefsituatie van kwetsbare inwoners te verbeteren. Wethouder Wouter Struijk: “Iedereen doet mee in onze gemeente. Het is belangrijk dat onze inwoners een leven kunnen opbouwen zonder schulden, daarom zijn we aangesloten bij deze campagne. En om het taboe op het hebben van schulden te doorbreken. Het is belangrijk dat mensen over hun geldzorgen of schulden in gesprek gaan. Zo kunnen zij eerder geholpen worden.”

Campagne ‘Kom uit je schuld’
In de campagne staan ambassadeurs – mensen met schulden die over hun schuldproblemen praten – centraal. Praten bleek voor hen de eerste stap op weg naar een oplossing. Hierdoor kwamen ze in contact met de juiste instanties en waren in staat weer op eigen benen te staan. De ambassadeurs vertellen hun (levens)verhaal op de website komuitjeschuld.nl.

Wethouder Struijk en Daniela de Sido – Beeld: Gemeente Nissewaard

Daniela de Sido is ambassadeur voor de gemeente Nissewaard. Daniela werkt als een medewerker van het Preventieteam en ervaringsdeskundige bij de gemeente. Ze heeft zelf te maken gehad met schulden. Vanuit haar eigen ervaring kan ze zich goed inleven in mensen die te maken hebben met geldzorgen en schulden. Daniela: “Ik heb veel te danken aan de mensen die mij de kans gaven mijn verhaal te vertellen. Een verhaal waar ik me voor schaamde. En ja, het was spannend om mijn verhaal te doen. Maar tegelijkertijd was het ook een bevrijding en de realiteit. Door mijn verhaal te vertellen en te delen hoop ik anderen te inspireren dit ook te doen. Want ik geloof echt dat we met onze verhalen het taboe op schulden kunnen doorbreken!”

(Hulp)middelen
Als onderdeel van de campagne worden in de gemeente momenteel posters getoond. Op deze posters wordt verwezen naar de nieuwe webpagina www.nissewaard.nl/komuitjeschuld. Een pagina waarop alle (hulp)middelen op het gebied van geldzaken gebundeld zijn. Middelen zoals schuldhulpverlening, minimavoorzieningen en het online geldplan. Ook lees je er het hele verhaal van ambassadeur Daniela.

Verhalen van inwoners
De gemeente wil de verhalen van inwoners met schulden graag delen. “Daarom zijn wij op zoek naar inwoners die schulden hebben (gehad) en hun verhaal willen vertellen, om anderen te motiveren dit ook te doen en hulp te vragen.” Inwoners kunnen zich aanmelden via www.nissewaard.nl/komuitjeschuld.

Bericht: Gemeente Nissewaard | Beeld: freeimages.com


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]