Bomen langs De Schouw verdwijnen: “Het is echt een verschrikkelijk aanzicht”

In de wijk Waterland is een groenbedrijf maandagochtend begonnen met het verwijderen van elf platanen. Op social media is de ontsteltenis van veel bewoners te lezen. Veel bewoners reageren op een facebook-groep van de woonwijk, Waterland Spijkenisse, dat ze het vreselijk vinden dat de bomen verdwijnen. Er komen nieuwe kleinere bomen voor terug.

De gemeente trekt er een week voor uit om de bomen te verwijderen. De stammen worden maandag verwijderd, vervolgens zal begonnen worden met het verwijderen van de wortels. De Schouw is op het stuk tussen Vlinderveen en Libelleveen een week lang afgesloten, tot 2 april. Na het rooien van de bomen wordt begonnen met het herstellen van de omliggende straten, die veelal scheef liggen door de wortels van de bomen. Daarna worden kleinere bomen teruggeplaatst.

Een toeschouwer van het gebeuren staat te kijken hoe de bomen weggehaald worden. “60 jaar aan CO2 opslag verloren,” briest de oudere man. “Blaadjes moet je opruimen en wortels kun je wegleggen. Zo’n zonde.” De oudere man is tuinman geweest en staat met afschuw te kijken hoe ze de bomen verwijderen. “De bomen zijn verkeerd gepland, hier hadden ze vroeger veel beter over na moeten denken. Ze wisten toch dat die bomen 30 tot 35 meter hoog konden worden.” Sylvia Kats, van Stichting WaterlandSpijkenisse en bewoonster van de Vlinderveen, deelt de mening en geeft ook aan dat het om te janken is. “Het is echt een verschrikkelijk aanzicht.”

Beeld: Spieke Media

Beeld: Spieke Media