Ambtsketens voormalige gemeenten naar Historisch Museum Den Briel

Op donderdag 4 juli heeft burgemeester Peter Rehwinkel de ambtsketens van de voormalige gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne overhandigd aan Marijke Holtrop, directeur van het Historisch Museum Den Briel. Deze ambtsketens zullen in november-december 2024 worden tentoongesteld in de Cornelia van der Lindenzaal van het museum aan de Markt 1 in Brielle.

Sinds zijn installatie als burgemeester van Voorne aan Zee heeft Rehwinkel de oude ketens gebruikt totdat de nieuwe ambtsketen op 17 januari 2023 werd onthuld. Deze nieuwe keten, ontworpen door Saskia Mulder van Goudsmederij Briolet uit Rockanje, bevat de wapens van de voormalige gemeenten en symboliseert de eenheid van Voorne aan Zee.

Het Koninklijk Besluit van 16 november 1852 bepaalde dat elke burgemeester in Nederland een onderscheidingsteken moest hebben. Het was op voordracht van Thorbecke, de toenmalige Minister van Binnenlandse Zaken, die de ambtsketen als een symbool voor het gezag en de verantwoordelijkheid in de lokale gemeenschap beschouwde. De burgemeester droeg het dan ook als ‘het teken zijner waardigheid’.

Voor meer informatie over de historie van de ambtsketens kunt u terecht op de website van het Streekarchief Voorne Putten. Bezoek het Historisch Museum Den Briel om de ketens in november-december 2024 te bekijken.


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]