Grote oefening bij Borgtweg Spijkenisse

Vanmorgen kwamen veel hulpdiensten samen bij de Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse voor een multidisciplinaire oefening.

Het scenario was dat een vrachtwagenchauffeur werd overvallen in het industriegebied en de vrachtwagen met een lading gevaarlijke stoffen naar de gevangenis reed. De vrachtwagen botste daarna tegen de gevangenismuur, wat een lekkage van gevaarlijke stoffen veroorzaakte. De fictieve gevaarlijke stof had een sterke geur die misselijkheidsklachten veroorzaakte. Daarom werd ook een waarschuwingsbericht uitgezonden naar alle bewoners in de directe omgeving (fictief) en moesten wegen worden afgezet. Omdat de gedetineerden ook gevaar liepen, moesten zij worden verplaatst. Vanwege de grootsheid van het incident moest er opgeschaald worden naar GRIP 1, daarna naar GRIP 2 en later naar GRIP 3.

Verschillende speciale eenheden van Justitie kwamen ter plaatse om de gevangenen klaar te maken voor vervoer naar een andere locatie. Niet alleen de reguliere vervoersbussen werden ingezet, ook een grote cellenbus werd ingezet; deze reed achteruit de gevangenis in.

De oefening zorgt ervoor dat de verschillende diensten zoals politie, gemeente, brandweer, ambulance, maar ook het havenbedrijf, met elkaar samenwerken. Ook de woordvoerder van de Veiligheidsregio had een tegenspeler. Er was een ‘journalist’ die steeds geïnformeerd werd voor de verspreiding van informatie over het incident.

Rond het middaguur was de oefening afgelopen. Uiteraard zal de oefening geëvalueerd worden met de verschillende samenwerkingspartners.

Toelichting GRIP:

GRIP 1Bronbestrijding. Incident van beperkte afmetingen. Afstemming tussen de verschillende disciplines nodig.
GRIP 2Bron- en effectbestrijding. Incident met duidelijke uitstraling naar de omgeving.
GRIP 3Bedreiging van het welzijn van (grote groepen van) de bevolking binnen één gemeente.


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]