Column | Wat als de oorlog uitbreekt?

Joop van der Hor (Rotterdam 1954), is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, auteur, verslaggever, presentator, ambassadeur van Villa Joep , ook host van twee talkshows ‘het Zuiden’in theater Zuidplein en ‘Chateau du Toksjoo in het Kasteel van Rhoon. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont met zijn vrouw in een appartement langs de Oude Maas in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft columns over allerlei leuke en narrige zaken. Rechtstreeks reageren kan via #vuilnisbak.

Wat als de oorlog uitbreekt? Ik stel mijzelf deze vraag inmiddels bijna dagelijks. Waar moet ik dan heen? Ik kan niet naar China want daar zijn ze ook gemeen. Ik kan niet naar Palestina want daar is geen bakker of slager meer te vinden en ook in Syrië is alles kapot. Ik kan niet naar Jemen want daar zitten de Houti’s en die houden niet van Toeties en zeker niet van iemand die bezig is met het schrijven van een boek over Joden die vermoord zijn, dat doen ze namelijk liever zelf. Ik wil niet naar de Verenigde Staten want daar zou wel eens een burgeroorlog uit kunnen breken en Canada dan? Als ze daar horen dat ik als klein ventje op de school met de Bijbel heb gezeten loop ik zelfs nu nog de kans om met terugwerkende kracht gepijpt te worden door een katholieke priester. Naar Italië dan? Nee, daar zijn ze mij te ultra rechts net als in Hongarije, Tsjechië en nog heel veel landen daar in en om de Balkan waar ze trouwens elkaar ook haten, laat staan als ik daar als buitenlander naar toe ga. Griekenland dan? Het liefelijke Kos of het mooie Cyprus? Nee, daar spoelen de lijken aan van verdronken vluchtelingen die niet het geluk maar de dood vonden. Naar Malta? Nee, daar rijden ze net als in Engeland extreem rechts. Zou wel naar één van de Baltische staten willen verhuizen maar daar staan de Russische troepen bij de grens al aan de slagboom te morrelen. IJsland dan maar? Leuk om wat foto’s van spuwende vulkanen te maken maar verder wil ik mijn handen er niet aanbranden. Georgie? Nou toch maar niet want daar vallen de Russen binnen als ze klaar zijn met de Oekraïne. Polen lijkt mij wel wat. Daar woont mijn zoon en de natuur is ook zo schoon… Verdikkie, daar komt het nieuwe slagveld te liggen als Europa alleen maar haar oude tanks, afgedankte vliegtuigen en ander schroot naar Zylensky blijft sturen. Andorra is wel leuk maar dan ga ik aan de drank want daar kost een fles rum de helft van hier. En in Mexico, Guatemala en Ecuador raak ik aan de coke of leg ik het loodje in een guerrillaoorlog. Cuba dan? Niet goed voor mijn cholesterol want daar eten ze alleen bruine bonen met varkensspek en moet je die gore smaak weer wegspoelen met… inderdaad, met rum! Zuid-Afrika dan? Lijkt me niet zo slim want daar breekt binnen vijf jaar een nieuwe Boerenoorlog uit of Caroline van der Plas moet daar de volgende verkiezingen winnen, ook niet iets om blij van te worden. 

Heb getwijfeld over België want dat landje is zo zoet. Ik kom heel graag in Antwerpen en dan doe ik mij tegoed aan bonbons en bollekes en dan sterf ik daar binnen een half jaar aan een hartinfarct. Bovendien gaat Vlaams Blok daar na de Europese verkiezingen alle buitenlanders eruit pleuren, tja en dan ben ik weer terug bij af. U stoort zich aan mijn taalgebruik? Nou dan heeft u zaterdagavond niet naar Youp van ‘t Hek gekeken. Vergeleken bij hem ben ik een misdienaar en u weet wat er mis is met die dienaartjes, althans met de geestelijken die hen oppijpen sorry opleiden. 

Weet je wat? Ik ga naar Duitsland, daar woont mijn oudste zoon en zie ik elke dag mijn twee kleine lieve draakjes ofwel kleinkinderen. Kan ik hen op mijn 70e met een riek of zeis tegen de naar Nederland oprukkende Russen beschermen en tegenhouden.

Ja, ik ben somber waar het de toekomst van ons landje betreft, ik ben somber over waar het met deze wereld naar toe dreigt te gaan. Ik heb Jodiumpillen, een radio op batterijen en een knijpkat en heel veel toiletrollen in huis voor het geval dat…..

Maar weet u waarom ik echt Nederland zou willen ontvluchten en ver, heel ver weg van Europa zou willen wegvluchten? Voor de verrechtsing, de opkomst van het fascisme, racisme en het antisemitisme. Ik maak mij geen illusie dat ik met mijn column de situatie ook maar 1 miljoenste deel kan veranderen. Maar met elkaar kunnen we dat wel! Denk daar nou maar eens heel goed over na als u op 6 juni in het stemhokje een hokje rood kleurt, als u al de moeite daartoe neemt. Doe het wel, doe het wel, doe het wel! U en ik hebben de touwtjes van het voortbestaan van Europa in handen en kan ik hier met een gerust hart blijven wonen en u maandelijks trakteren of irriteren met de column van Joop. 


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]