Wethouder Postma opent de eerste High Five straat

Wethouder Jeroen Postma opende afgelopen vrijdag de eerste High Five straat aan de Dallelaan. High Five Straten zijn een nieuw buurtinitiatief om de banden tussen buren te versterken en een gevoel van samenhorigheid te bevorderen. In High Five straten laten buren zien dat ze naar elkaar omkijken, door elkaar te helpen bij kleine en grote dingen, van een vriendelijk gebaar tot ondersteuning bij belangrijke levensmomenten.

Onder begeleiding van koffie/thee en wat lekkers overhandigde de wethouder op vrijdag 17 mei verschillende  inwoners van de Dallelaan een straatbord met daarop de term ‘’High Five Straat’’. Vervolgens kregen de bewoners meer informatie over High Five Straten en was er een wandeling met Latin Culture Brassband door de straat.  

Meer verbondenheid in de wijk 
Het idee van de High Five Straten komt voort uit de wens om de verbondenheid in buurten te vergroten, eenzaamheid onder inwoners tegen te gaan en de samenwerking tussen de gemeente en inwoners te versterken.  Wethouder Jeroen Postma is enthousiast over het initiatief: “De High Five straat is een fantastisch voorbeeld van hoe we als gemeente en inwoner kunnen samenwerken om onze buurten warmer, socialer, schoner en gastvrijer te maken.’’ De wethouder is daarnaast positief over de straat Dallelaan: ‘’Deze straat heeft het label High Five Straat echt verdiend. In deze straat wonen zeer actieve bewoners die zich al jaren inzetten voor hun buren. Ze trekken samen op, organiseren Burendag en kijken naar elkaar om. Dat is precies wat we zoeken in een High Five Straat.’’ 

De gangmaker van de straat
High Five Straten zijn straten met actieve bewoners die naar elkaar omkijken. Hiervoor krijgen ze hulp vanuit de gemeente. Een belangrijk onderdeel van een High Five Straat zijn de gangmakers. De gangmakers zijn actieve buren die in contact staan met de gemeente en de straatbewoners. Zij bedenken en organiseren activiteiten, delen problemen en initiatieven met de gemeente en moedigen medebewoners aan om samen op te trekken en om te kijken naar elkaar. Dit doen zij natuurlijk niet alleen. Hiervoor ontvangen zij hulp van de combinatiefunctionarissen van de gemeente. Ze hebben bijvoorbeeld een direct contactpersoon, ze ontvangen de High Five kalender met verschillende wijkactiviteiten en krijgen ansichtkaarten die zij kunnen langsbrengen wanneer er een nieuwe bewoner is of als iemand ziek is. 

In de Dallelaan is Karin Lankhaar de gangmaker van de High Five straat. Ze is er erg trots op dat haar straat een High Five Straat geworden is. ‘’Het is ontzettend leuk dat onze straat nu officieel een High Five Straat is. Hiermee laten we nog meer zien dat wij als straat ons inzetten voor de buurt. Want, een goede buurt maak je samen.’’ 

Meld jouw straat aan
Wethouder Jeroen Postma hoopt dat er de komende tijd veel high Five Straten zullen volgen. Daarom riep hij bij de opening alle inwoners op om deel te nemen aan dit prachtige initiatief: “Ik moedig alle straten aan om zich aan te melden als High Five straat! Laten we samen werken aan het opbouwen van sterkere banden, het vergroten van de saamhorigheid en het creëren van een veilige en gastvrije omgeving voor iedereen.” Een straat aanmelden als High Five straat, als individu of samen met een andere actieve buur,  kan via de website van Thuis in Nissewaard: https://www.thuisinnissewaard.nl/high-five-straten


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]