Aftrap E-waste Race bij basisschool de Vlasbloem

Vanmorgen is in Zuidland de aftrap gegeven voor de E-waste Race bij basisschool de Vlasbloem. Vaak worden oude en kapotte elektronische apparaten weggegooid bij het restafval, kinderen leren nu over onderwerpen als consuminderen en hergebruik.

Tien basisscholen uit Nissewaard en Goeree-Overflakkee gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstof schaarste, hergebruik en recyclen.

Wethouder Jan Willem Mijnans had een korte quiz voorbereid. Na rode en groene papiertjes te hebben uitgedeeld gingen de leerlingen staan. De vragen hadden twee antwoord mogelijkheden welke via rood of groen konden worden aangegeven. Bij het geven van een fout antwoord moesten de leerlingen weer gaan zitten.

Een van de vragen was; hoeveel procent van een mobiele telefoon kan nog hergebruikt worden.
82% of 93% procent? Het juiste antwoord is maar liefst 93 %. Uiteindelijk bleef er een iemand over die een oude speaker en computer van de wethouder in ontvangst mocht nemen. Een mooie start voor de inzameling van meer spullen. De kinderen worden namelijk uitgedaagd om zoveel mogelijk elektrische apparaten in te zamelen.

De gastles is vervolgens verzorgd door Nick Caliari, van Race Against Waste. De leerlingen kregen ook meer te weten over de grondstoffen en hoe je hier aankomt.

Weggooien of repareren
De meeste leerlingen hebben een telefoon, als deze op de grond valt en kapot is dan is in de meeste gevallen en zeker als de telefoon al wat ouder is een nieuwe telefoon kopen goedkoper dan een reparatie. Direct ging er bij dit voorbeeld een hand omhoog; ”Maar meneer waarom zorgen wij dan niet dat dit andersom gaat?”

Kinderen werden bewust gemaakt dat producenten veel nieuwe spullen hebben liggen omdat de consument hier naar vraagt. Als ”iedereen” zijn of haar spullen zou laten repareren dan worden er minder nieuwe apparaten gemaakt.

Schoolreisje
Wie van alle scholen het meeste kan inzamelen wint een gratis schoolreisje. Er staat dus wat op het spel!

Meer weten over dit project? Bezoek dan eens de website van Race against waste.


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]