Opening Ontwikkelcentrum Voorne-Putten Werkt

Leerwerkbedrijf Voorne-Putten Werkt opende woensdag 3 april haar deuren van het nieuwe ontwikkelcentrum. Dit centrum biedt een plek waar inwoners kunnen oriënteren en groeien. Met als doel volwaardig en succesvol te participeren in de samenleving, op een manier die bij hen past. De inwoners die mogen deelnemen aan het ontwikkelcentrum worden aangemeld door de gemeente. Wethouder Hanneke Stengs opende samen met Michel van Gurp, directeur Voorne-Putten Werkt, het ontwikkelcentrum. Zij deden dit in het bijzijn van onder meer beleidsmedewerkers en klantmanagers vanuit Nissewaard, Voorne aan Zee en GOWerkt.

Duurzame participatie in de maatschappij
Wethouder Hanneke Stengs (sociaal domein) deelt haar trots over Ontwikkelcentrum Voorne-Putten Werkt: “Met het ontwikkelcentrum zetten we een belangrijke stap in het bieden van ondersteuning aan onze inwoners die streven naar persoonlijke ontwikkeling en deelname aan de samenleving. We willen een inclusieve omgeving creëren waarin elk individu kan gedijen. Het ontwikkelcentrum speelt hierin een grote rol. Elke deelnemer krijgt een op maat gemaakt traject. Door rekening te houden met de individuele behoeften en doelen van de kandidaten, kunnen we ze uiteindelijk zo goed mogelijk begeleiden naar duurzame participatie in de maatschappij.” 

Ondersteunen in de ontwikkeling
Ontwikkelcoaches Angela Boschman en Karin de Kraa spelen een belangrijke rol in het ontwikkelcentrum. Angela benadrukt het belang van het centrum: “Zoals de naam al doet vermoeden is ons doel de deelnemers te ondersteunen in hun ontwikkeling. We maken hierbij gebruik van verschillende methoden, zoals de Ruward PraKtijK. Dit is een methode die zich richt op de motorische-, hand- en arbeidsvaardigheden van een kandidaat.” “Ook maken we gebruik van LDC-loopbaaninstrumenten om antwoord te krijgen op vragen zoals ‘wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?’. Daarnaast gebruiken we ook een VR-bril. Zo kunnen de kandidaten een kijkje nemen binnen verschillende loopbaanmogelijkheden,” vult Karin aan. 

Trainingen en workshops
Naast bovengenoemde methodes biedt het ontwikkelcentrum ook een uitgebreid aanbod aan trainingen en workshops die bijdragen aan persoonlijke groei en ontwikkeling. Het is voor de deelnemers daarnaast mogelijk om praktijkervaring op te doen binnen een nieuwe productielijn in het ontwikkelcentrum. Deelnemers ontwikkelen hiermee waardevolle vaardigheden, die hen helpen bij het bereiken van hun doelen. Een voorman en een voorvrouw houden samen met de ontwikkelcoaches de ontwikkelingen in de gaten. 

Opstapbanen
Voorne-Putten Werkt is naast het nieuwe ontwikkelcentrum, vorige maand ook gestart met een nieuw initiatief. Zo zijn zij samen met GOWerkt begin maart een pilot begonnen met opstapbanen. De kandidaten zijn inwoners die een verklaring met de naam ‘Indicatie Banenafspraak’ hebben. Zij kunnen zelfstandig werken bij een werkgever, maar verdienen door bijvoorbeeld ziekte of handicap niet het minimumloon. De leerwerkbedrijven nemen deze kandidaten vanuit een uitkering in dienst. Eerst leren de kandidaten de werknemers- en vakvaardigheden. Vervolgens gaan ze op detacheringsbasis aan de slag bij een reguliere werkgever.

Foto: via Gemeente Nissewaard